Yeməkdən əvvəl spirtli içki içmək dad qavrayışını yaxşılaşdırır...
Icma.az, Sia Az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
...İasi (Rumıniya) Aleksandru İoan Kuza Universitetinin alimləri yeməkdən əvvəl spirtli içki qəbul etməyin yeməyin dadını və onu yeməklə əlaqəli zövq hissini yaxşılaşdırdığını aşkar ediblər.
...Tədqiqatın nəticələri Beynəlxalq Qastronomiya və Qida Elmləri Jurnalında (IJGFS) dərc edilib.
Təcrübədə 257 restoran müştərisi iştirak edib.
Yarısına şam yeməyindən əvvəl aperitif olaraq bir stəkan gavalı brendi təklif edilib, digər yarısı isə spirtli içki qəbul etməyib.
İkinci mərhələdə iştirakçılardan pomidor şorbasının dadını və təravətini 100 ballıq şkala üzrə qiymətləndirmələri istənilib. Aperitif içən yemək yeyənlər yeməyi orta hesabla 76 bal, spirtli içkidən imtina edənlər isə 68 bal veriblər.
Müəyyən meyarlar üzrə qavrayışda əhəmiyyətli fərqlər də müşahidə edilib: şorbanın dadı 72-yə qarşı 79, təravət isə 73-ə qarşı 79 bal olub.
Tədqiqatçılar spirtin bəzi qidaların (məsələn, tərəvəzlərin) dadlarında təbii olaraq mövcud olan acı və kəskin notlara qarşı çıxdığını irəli sürürlər.
Yeməkdən əvvəl spirtli içki içmək şirinlik hissini artıraraq yeməyi daha dadlı göstərə bilər.
Bundan əlavə, aperitiv damağı təmizləməyə və yeməkdən əvvəl rahatlamağa kömək edir ki, bu da dad hissinə müsbət təsir göstərir.
Tədqiqatın həmmüəllifi professor Çarlz Spens izah etdi: "Yeməkdən əvvəl spirtli içki damağı təravətləndirir, əvvəlki yeməyin dadını aradan qaldırmağa və yeməyin tam dadını hiss etməyə kömək edir."
Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, bu təsir yalnız brendi ilə deyil, digər aperitiv növləri ilə də müşahidə oluna bilər.
Nazlı Almuradova
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:46
Bu xəbər 11 Noyabr 2025 22:34 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















