Yeməkdən sonra yuxululuq nədən yaranır?
Olke.az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
“Həddən artıq doyunca yeməkdən sonra yaranan “qida koması” yuxululuğa, yorğunluğa və diqqətin azalmasına səbəb olur”.
Ölkə.az “İzvestiya”ya istinadla xəbər verir ki, bu sözləri rusiyalı həkim Yevgeni Arzamassev deyib.
“Əsas səbəb birdəfəyə həddindən artıq çox yeməkdir: məsələn, insan gün ərzində yalnız bir dəfə yeməyə vaxt tapır və ya səhər yeməyini yemir, nəticədə günorta çox yeyir. Çox yemək həzm orqanlarında qan dövranını artırır, amma bu zaman beynin fəaliyyəti zəifləyir. Bu, insan bədənində çox qədimdən gələn bir refleksdir, insanlar yemək tapdıqdan sonra istirahət edirdilər.
Bundan başqa, yuxululuğa yüksək qlisemik indeksə malik məhsullar da səbəb olur. Belə ki, bir çox sürətli qəlyanaltılar (fastfood və şirniyyatlar) qanda şəkərin sürətlə qalxmasına, sonra isə sürətlə düşməsinə səbəb olur. Bu isə insanın özünü pis hiss etməsinə gətirib çıxarır”.
Həkim qeyd edib ki, bu hal xüsusilə diqqət tələb edən peşələrdə çalışanlar üçün təhlükəlidir, məsələn, sürücülər üçün.
O diqqətə çatdırıb ki, qida komasına səbəb olan amillər ümumilikdə orqanizmə zərər verir. Çox tez-tez rafinə olunmuş məhsulların (yəni tərkibində faydalı maddə qalmamış, süni şəkildə emal olunmuş qidaların) istifadəsi bağırsaq fəaliyyətini və karbohidrat mübadiləsini pozur. Onun sözlərinə görə, sistemli şəkildə çox yemək mədəaltı vəzə mənfi təsir edir və şəkərli diabetin yaranma riskini artırır:
“Səhər yeməyi mütləq yeyilməlidir. Günorta yeməyi iki yerə bölünsün: biri əsas (zülallar və tərəvəzlər daxil olmaqla), digəri isə yüngül qəlyanaltı şəklində. Bundan əlavə, qidalanmanın keyfiyyəti artırılmalı, faydasız məhsulların miqdarı azaldılmalıdır. Enerji və gümrahlıq üçün bədənin tam istirahətə ehtiyacı var, buna görə rejim qurulmalı və sağlam yuxu təmin edilməlidir. Bədəndə vitamin və mikroelementlərin normal səviyyədə olması maddələr mübadiləsində və enerji dövriyyəsində əsas rol oynayır".
Həmidə İbrahimova


