Yumurta ağları əvvəllər düşünüldüyü kimi ideal deyil...
Icma.az bildirir, Sia Az saytına əsaslanaraq.
...Şimali Karolina Dövlət Universitetinin alimləri sübut ediblər ki, öyrəşdiyimiz yumurta ağının əvvəllər düşündüyü kimi ideal deyil.
SİA-nın məlumatına görə, onların “Food & Function” jurnalında dərc olunmuş araşdırması göstərib ki, yumurta, soya, kazein, qəhvəyi düyü və noxuddan olan zülallar orqanizm tərəfindən tam sorulmur.
Onlardan bəziləri sadəcə olaraq həzm sistemindən “sürüşür” və mikroblarla təmasda olduqları yoğun bağırsağa daxil olurlar.
Təcrübələrdə iki qrup siçan iştirak etdi - biri mikrobiotası olmayan, digəri isə normal bağırsaq florası ilə.
Elm adamları hansı zülalların həzm olunduğunu və hansının toxunulmaz qaldığını izləmək üçün yüksək texnologiyalı kütləvi spektrometriyadan istifadə ediblər.
Nəticələr hətta tədqiqatçıların özlərini də təəccübləndirdi: hətta həzm üçün "standart" hesab edilən yumurta ağı qismən dəyişməz olaraq çıxır.
Qəhvəyi düyü əsl "sərt qoz" oldu - zülal fraqmentlərinin yarısına qədər bədəndən keçir.
Bundan əlavə, bəzi zülallar qəsdən həzmdən qaçır.
Onların arasında soyada olan Kunitz tripsin inhibitoru və yumurtalarda antimikrob zülallar, o cümlədən lizozim və avidin var.
Onlar mikrobiota üçün "qida" olur və bağırsaq bakteriyalarının tərkibini dəyişdirməyə qadirdir, maddələr mübadiləsinə və iltihabın səviyyəsinə təsir göstərir.
Alimlər vurğulayırlar: mikrobiota əsas rol oynayır.
Normal floraya malik siçanlarda bəzi zülallar daha tez sorulur, digərləri isə yığılır. Bu, eyni məhsulun müxtəlif insanlarda niyə fərqli “işlədiyini” izah edir.
Nəticə sadədir: vücudunuz və içindəki mikroblar qida tərəfdaşlarıdır. Hətta super qida hesab etməyə öyrəşdiyimiz yumurta ağı da bəzən sadəcə olaraq udulmur.
Nazlı Almuradova


