Yumurtanı bu üsullarla saxlayın
Icma.az, Bakivaxti portalına istinadən məlumat yayır.
Yumurta düzgün şəraitdə saxlanmadıqda qısa müddət ərzində xarab ola bilər.
Bakıvaxtı.az xəbər verir ki, səthinə bakteriya düşən yumurta xarab olduqdan sonra onun istehlakı təhlükəli hesab olunur.
Məlumata görə, müəyyən üsullarla yumurtanın xarab olmadan uzun müddət saxlanması mümkündür.
Sivri ucu aşağı olacaq şəkildə saxlamaq: Yumurtanın sivri ucu aşağıda olacaq formada yerləşdirilməsi hava kisəsinin sabit qalmasını təmin edir və bu da yumurtanın xarab olma prosesini yavaşladır. Bu üsul yumurtanın saxlama müddətini uzadır.
Sərin və quru yerdə saxlamaq: Yumurtaları birbaşa günəş işığı almayan sərin və quru yerlərdə saxlamaq onların daha uzun müddət təzə qalmasına kömək edir. Soyuducuların orta rəfləri bu şərtlərə uyğun ideal yerlər sayılır.
Zeytun yağı ilə silmək: Yumurtaların qabığının çox nazik bir təbəqə şəklində zeytun yağı ilə silinməsi havanın yumurtaya təmasını azaldır və bu da onların daha uzun müddət saxlanmasına kömək edir.
Karbonatlı suda saxlamaq: Yumurtanı karbonatlı suyun içində gözlədikdən sonra saxlamağa başlamaq da ömrünü uzadan bir üsuldur. Bu metodu tətbiq etmək üçün 1 litr suya 1 xörək qaşığı karbonat əlavə etmək və yumurtaları bir neçə saat bu qarışımda saxlamaq lazımdır. Bu müddət ərzində karbonatın təsiri ilə yumurtanın qabığındakı bakteriyalar azalacaq və təzəliyi artacaq. Daha sonra yumurtaları qurudub saxlamaq olar.
Mina Mikayılova


