Yumurtanı yağda yox, niyə suda bişirməliyik?
Icma.az, Pravda.az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Qaynadılmış yumurta səhər yeməklərinin əvəzolunmaz qidası kimi tanınır. Yumurtanı az bişmiş, yarı bişmiş və ya tam bişmiş formada hazırlamaq mümkündür. Tam bişmiş yumurta adətən qaynadılmış yumurta kimi tanınır və bu növlərin hamısı suda qaynadılaraq hazırlanır. Bundan əlavə, yumurtanı tavada bişirmək və ya fərqli reseptlər sınamaq da mümkündür. Lakin qaynadılmış yumurtanın faydaları, yağda hazırlanmış yumurtalarla müqayisədə daha çoxdur.
Pravda.az xatırladır ki, yumurta özü-özlüyündə faydalı qidadır. Xüsusilə tox tutma xüsusiyyəti və sağlamlığa olan müsbət təsirləri ilə seçilir. Qaynadılmış yumurta isə bu faydaları bir qədər də artırır və orqanizmin ehtiyac duyduğu proteini təmin edir.
Allergiyası olanlar ehtiyatlı olmalıdır
Yumurta eyni zamanda allergiya yaradan qidalar arasında yer alır. Yumurtaya qarşı allergiyası olan şəxslərin bu qidadan uzaq durmaları tövsiyə edilir.
Arıqlama prosesində mühüm rol oynayır
Qaynadılmış yumurta yüksək protein tərkibinə görə arıqlama prosesində istifadə olunur. Toxluq hissi yaratması, bu müddəti daha asan və effektiv edir. Hətta “yumurta dietası”nın tətbiq edildiyi də məlumdur. Bu baxımdan qaynadılmış yumurta bir çox dieta siyahılarında yer alır. Lakin mütəmadi və həddən artıq yumurta istehlakı ürəkbulanma kimi narahatlıqlara səbəb ola bilər. Bu səbəbdən balanslı qidalanma vacibdir.
Bir ədəd qaynadılmış yumurtada təxminən 6 qram protein mövcuddur. Gündə iki ədəd qaynadılmış yumurta yemək, orqanizmin ehtiyac duyduğu vitamin və mineralların qarşılanmasına kömək edir. Yumurtanın tərkibində yalnız protein deyil, həm də fosfor və sink kimi faydalı maddələr mövcuddur.
Qaynadılmış yumurtanın sağlamlığa təsirləri:
Amino turşularla zəngindir
Fol turşusu təmin edir
Dəmir çatışmazlığını azaldır
Hamiləlik dövründə faydalıdır
Süd verən analar üçün uyğundur
Körpələrin inkişafına dəstək olur
İmmunitet sistemini gücləndirir
Enerji verir
Sümüklərin möhkəmlənməsinə kömək edir
Daimi istifadə zamanı böyümə və inkişafı dəstəkləyir
Sümük əriməsi riskini azaldır
Əzələləri bərpa edir və yeni əzələ formalaşmasını dəstəkləyir
Əzələ kütləsinin artmasına kömək edir
Qaraciyərdəki toksinləri təmizləyir
Saç və dəri üçün faydalıdır
Qaynadılmış yumurtanın faydası bunlarla kifayətlənmir. O, həm də D vitamini ehtiyacının qarşılanmasına kömək edir. Yaxşı xolesterolu tənzimləyən bu qida, eyni zamanda pis xolesterolla da mübarizə aparır. Gündə iki ədəd qaynadılmış yumurta yemək ürək-damar sağlamlığına da müsbət təsir göstərir. Bundan əlavə, göz sağlamlığını dəstəkləyir və Alzheimer riskini azaldır.
Yumurtanın ağının faydaları
Qaynadılmış yumurtanın ağında əsas fayda protein tərkibidir. Yumurtanın əsas protein hissəsi məhz ağında yerləşir. Ağının digər faydaları bunlardır:
A, D və E vitaminləri ehtiva edir
B1, B2, B5, B9 və B12 vitaminləri ilə zəngindir
Diş sağlamlığını qoruyur
Sümük inkişafına faydalıdır
Kalsium və kalium ehtiva edir
Maqnezium və manqan dəstəyi verir
Natrium, fosfor, sink və dəmir baxımından zəngindir
Niyə yumurta qaynadılmış halda daha faydalıdır?
Qaynadılmış yumurta daha çox toxluq hissi yaradır. Az qaynadılmış yumurta ilə tam qaynadılmış arasında ciddi fərq yoxdur. Damaq dadına uyğun olaraq bişirmə forması seçilə bilər. Lakin tam qaynadılmış yumurta ilə gün ərzində aclıq hissi daha az olur.
Digər yumurta bişirmə üsullarında yağla təmas olduğu üçün faydalı təsiri azalır və çəki artımına səbəb ola bilər. Bu səbəblə qaynadılmış yumurtanın sağlamlığa təsiri daha güclü sayılır.
Yumurtanın sarısı faydalıdırmı?
Uzun müddət yumurtanın sarısının faydalı olmadığı düşünülürdü. Lakin aparılan elmi araşdırmalar sarının da faydalı olduğunu sübut edib. Sarının faydaları bunlardır:
Saçları qidalandırır
Dəriyə faydalıdır
Görmə problemlərinin qarşısını alır
Gözləri sərbəst radikallardan qoruyur
Yaddaşı gücləndirir və diqqəti artırır
Beyin və sümük iliyinə faydalıdır
Ürək üçün uyğundur
Ürək damarlarını qoruyur
Qeyd edək ki, yumurtanın sarısının təqribən 60 faizi doymamış yağlardan ibarətdir.
Əminə Bayramova


