Zərərli sayılır, amma... Palma yağının az tanınan tərəfləri
Icma.az, Olke.az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Palm yağı tez-tez tərkibindəki yüksək doymuş yağlara görə zərərli sayılsa da, onun faydalı xüsusiyyətləri də mövcuddur.
Ölkə.az xəbər verir ki, bu barədə “Lenta.ru”ya müsahibəsində tibb elmləri doktoru Oleq Medvedev danışıb.
Onun sözlərinə görə, palma yağı çoxlu miflərlə əhatə olunub. Onların içində ən əsas olanı isə bu məhsulun sağlamlığa tamamilə zərərli olduğu düşüncəsidir. “Tibbi baxımdan, palma yağının istifadəsi dünyada heç bir ölkədə qadağan olunmayıb. Bəli, bu, ideal yağ deyil — necə ki, ümumiyyətlə, ideal məhsul yoxdur”, – deyə o bildirib.
O qeyd edib ki, palma yağı təxminən 50 faiz doymuş yağlardan ibarətdir, lakin bu göstərici qida məhsulları arasında rekord deyil. Onun sözlərinə görə, süd yağında doymuş yağların miqdarı 66 faizə qədər çatır.
Həkim bildirib ki, palma yağının digər mühüm üstünlüyü odur ki, o, dünyanı trans yağlardan təmizləməyə kömək edir və bunun zərəri tibb ictimaiyyəti tərəfindən dəfələrlə təsdiqlənir.
Palma yağı isə təbii olaraq yarımbərk quruluşa malik olduğundan belə emala ehtiyac duymur.
“Palma yağından imtina yenidən orqanizm üçün dağıdıcı olan trans yağlara qayıdış deməkdir. Palma yağının faydalı xüsusiyyətləri də var. Bu məhsulda oleyin turşusu mövcuddur — həmin maddə zeytun yağında da var. “Bu turşu xolesterini aşağı salmağa, qandakı xolesterin və lipid profilinə təsir göstərməyə qadirdir”, – deyə alim qeyd edib.
Bundan əlavə, palma yağında karotinoidlər və E vitamini də var. Bunlar orqanizmin bütün sistemlərinin düzgün işləməsi üçün vacib maddələrdir
Həmidə İbrahimova


