Zibilliyə gedirdi, amma dərman oldu: Badımcan sapı
Medicina saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Mətbəxin vazkeçilməz tərəvəzlərindən biri olan badımcan yeməklərdə tez-tez istifadə edilən dad mənbəyidir. Çox vaxt yalnız ətli hissəsi yeyilir, gövdə hissəsi isə atılır. Ancaq bu kiçik parça bədənimiz üçün böyük bir sağlamlıq xəzinəsidir. Badımcan sapı şirəsi adlanan bu təbii içki son zamanlar təbiiliyin tərəfdarı olanların diqqətini çəkməyə başlayıb.
Medicina.az xəbər verir ki, flavonoidlər və polifenollarla zəngin olan badımcanın gövdəsi immunitet sistemini gücləndirə və xəstəliklərə qarşı müqaviməti artıra bilər. Xüsusilə mövsümi keçidlərdə qrip, soyuqdəymə kimi xəstəliklərə qarşı profilaktik təsirə malik olduğu bildirilir.
Badımcan sapı suyu tərkibindəki antioksidant sayəsində dəridəki iltihabı azaltmağa kömək edir.Sızanaq və qızartı kimi dəri problemlərdən xilas olur.
Tərkibindəki yüksək lif sayəsində bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir və qəbizlik kimi ümumi həzm problemlərini aradan qaldırır. Eyni zamanda bağırsaq florasını qoruyur və zərərli bakteriyaların çoxalmasının qarşısını alır.

Tərkibindəki kalium ürək ritmini tənzimləyir və yüksək təzyiqi tarazlamağa kömək edir. Xolesterol səviyyəsini nəzarət altında saxlayaraq infarkt və ateroskleroz riskini azaldar.
Tərkibindəki maddələr sayəsində qan şəkərinin səviyyəsini tarazlaşdırmağa kömək edir. Xüsusilə tip 2 diabet xəstələri üçün təbii dəstəkləyici bir üsul olaraq seçilir. Ancaq müntəzəm içməzdən əvvəl həkimə müraciət etmək lazımdır.
Badımcan sapı şirəsi təbii sidikqovucudur, böyrəkləri təmizləyir. Orqanizmdən artıq su və duzun çıxarılmasına kömək edərək ödem əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Eyni zamanda böyrək daşlarının əmələ gəlməsinin qarşısının alınmasına təsiri də araşdırılır.
Metabolizmi sürətləndirici təsiri sayəsində arıqlama prosesində köməkçi rol oynayır. Bədəni toksinlərdən təmizləyir.
Aygün
Medicina.az

