60 yaşdan sonra yaddaş üçün nələr faydalıdır?
Icma.az bildirir, Baku.ws portalına istinadən.
Araşdırmalar göstərir ki, müntəzəm qoz-fındıq qəbulu yaddaşı gücləndirir. Alimlər hesab edir ki, beynin sağlam qalması təkcə genetika ilə deyil, həm də həyat tərzi və düzgün qidalanma ilə bağlıdır.
BAKU.WS xəbər verir ki, mütəxəssislər beynin sağlamlığı üçün Aralıq dənizi və DASH pəhrizlərini tövsiyə edir. Bu pəhrizlərin əsas hissəsi isə qoz-fındıqlardır. Onlar doymamış yağ turşuları, zülal və polifenollarla zəngindir. Bu maddələr beynin fəaliyyətinə müsbət təsir edir.
Cəmi bir ovuc (25–30 qram) qoz-fındıqda:
-5 qram zülal,
-16 qram yağ (9 qramı doymamış),
-6 qram karbohidrat,
-3 qram lif,
-E vitamini (sutkalıq normanın 12%-i),
-maqnezium (16%),
-fosfor (13%),
-mis (23%),
-manqan (26%),
-selen (56%) var.
Mütəxəssislərin fikrincə, bu tərkib yaddaşın zəifləməsinin qarşısını almağa kömək edir.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:61
Bu xəbər 26 Sentyabr 2025 11:59 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















