Arıqlamaq üçün desert yemək lazımdır ARAŞDIRMA
News24 saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
ABŞ-nin İllinoys Universitetindən olan alimlər müəyyən ediblər ki, “zərərli” məhsullardan tamamilə imtina etmək deyil, əksinə, onları nəzarətli şəkildə rasiona daxil etmək arıqlamaq və iştahanı nəzarətdə saxlamaq üçün daha optimal strategiyadır.
News24.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri Physiology and Behavior (PhyBeh) jurnalında dərc olunub.
Araşdırmada artıq çəkidən və hipertoniya, diabet kimi xəstəliklərdən əziyyət çəkən böyüklər iştirak ediblər. Onlar bir il ərzində çəki azaltmaq və onu saxlamaq üçün xüsusi proqram tətbiq ediblər. Proses boyu iştirakçılar gündəlik çəki göstəricilərini Wi-Fi tərəzilərlə qeydə alıb və ümumi iştaha, eləcə də şirniyyat, yağlı yemək, fastfud və karbohidratlara olan istəklərini qiymətləndiriblər.
Proqramın əsas elementi “daxil etmə” strategiyası olub — iştirakçılara istədikləri məhsullardan müəyyən miqdarda istifadə etməyə icazə verilib. Tədqiqatın birinci mərhələsini başa vuranların yarıdan çoxu bu yanaşmanı tətbiq edib: bəziləri həftədə bir dəfə az miqdarda şirniyyat və ya qızartma yeyib, digərləri isə daha tez-tez. Məlum olub ki, məhz bu qrupda daha çox çəki itkisi müşahidə olunub və “qadağan olunmuş” qidalara qarşı istək nəzərəçarpacaq dərəcədə zəifləyib.
Araşdırmanın aparıcı müəllifi, professor Minsu Nakamura bildirib ki, bu nəticələr əvvəlki hipotezanı – yağ hüceyrələrinin enerji çatışmazlığı zamanı orqanizmi artıq yeməyə məcbur etdiyi fikrini – şübhə altına alır. Əksinə, müşahidələr göstərib ki, yeməyə qarşı istək daha çox ümumi yağ toxumasının miqdarı ilə bağlıdır, ani enerji balansı ilə deyil.
Nakamura belə deyib:
“Biz çox vaxt düşünürük ki, sadəcə iradəmiz güclü olmalıdır ki, şirniktemptlərə uymayaq. Amma əslində daha vacib olan sabitlikdir. Qidalanma rejimində kəskin dəyişikliklər iştahı artırır, halbuki mülayimlik və nizamlı rasion onu nəzarətdə saxlamağa kömək edir.”
Məryəm İlhamqızı

