Azərbaycanda at əti niyə yeyilmir? İLGİNC SƏBƏBLƏR KONKRET
Konkret.az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
“Azərbaycanda at ətinin yeyilməsi ilə bağlı cəmiyyətdə birmənalı yanaşma olmasa da, baytar və dövlət nəzarəti altında saxlanılan, xüsusi olaraq bəslənilən və kəsilən atların ətinin yeyilməsində heç bir problem yoxdur”.
Bu fikirləri qida məsələləri üzrə mütəxəssis Ağa Salamov KONKRET.az-a açıqlamasında səsləndirib:

Mütəxəssis vurğulayıb ki, söhbət yalnız xüsusi olaraq yetişdirilən atlardan gedə bilər.
“Bu heyvanlar fermer təsərrüfatlarında saxlanılmalı, kökəldilməli və yalnız qida məqsədilə istifadə olunmalıdır. Ancaq yük və ya minik üçün nəzərdə tutulmuş atların kəsilib satılması, istifadəyə verilməsi düzgün deyil.”
At ətinin Azərbaycanda yeyilməməsinin əsas səbəbi kimi mentalitet və milli mətbəx göstərilir.
if (!$ISMOBILE) : ?>include(__DIR__.'/320x100.php');?>
“Milli mətbəximizə baxdıqda, at, donuz əti kimi məhsullara rast gəlmirik. Bu, bizim ənənəvi dəyərlərimizə uyğun deyil.
Qırğızıstan kimi digər türk və müsəlman xalqlarında isə at ətinin yeyilməsi normal sayılır. Çünki bu, onların mətbəxinin bir hissəsidir”.
A.Salamov əlavə edib ki, əsas məsələ ət məhsullarının mənşəyi və təhlükəsizliyidir.
“Əgər at əti baytar nəzarəti altında saxlanılır, qida təhlükəsizliyi qaydalarına uyğun kəsilir və emal edilirsə, mikrobioloji çirklənməyə məruz qalmırsa, onun istifadəsində heç bir qəbahət yoxdur.
Qida təhlükəsizliyi məsələlərində şəffaflıq və ciddi nəzarət vacib amildir”.
Aynurə İsmayıl
KONKRET.az

