Azərbaycanda quş əti və yumurta bahalaşa bilər
Metbuat saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Rəsmi statistikaya əsasən, 2024-cü ildə Azərbaycanda quş əti və ət məhsullarının istifadəsi əvvəlki illə müqayisədə artaraq 175,7 min tondan 194,9 min tona yüksəlib. İstehsal da müsbət dinamika göstərib – 2023-cü ildə 137,5 min ton olan həcmin 2024-cü ildə 143,2 min tona çatdığı qeyd olunur.
İdxal 31,7 min tondan 45,2 min tona, ixrac isə 1 977 tondan 2 194 tona qədər artıb. Əhalinin şəxsi istehlakı da yüksələrək 166,1 min tondan 184,2 min tona çatıb.
Ölkədə quşçuluq təsərrüfatlarının inkişafı da davam edib. 2024-cü ilin sonunda təsərrüfatlarda olan quşların sayı 2023-cü ilin sonu ilə müqayisədə 7,3 faiz artaraq 12 milyon 91,5 min baş təşkil edib. Bu müəssisələrdə quş əti istehsalı diri çəkidə 82,3 min ton olub ki, bu da əvvəlki illə müqayisədə 8,3 faiz çoxdur. Quşların sayı, yumurta istehsalı və quş əti istehsalında artım müşahidə edilsə də, ümumi mənzərədə özünütəminat səviyyəsinin aşağı düşdüyü hiss olunur.
Məsələ ilə bağlı Metbuat.az-ın suallarına cavab verən Azərbaycan Quş əti, Yumurta İstehsalçıları və İxracatçıları Assosiasiyası İdarə Heyətinin sədri Mürvət Həsənli bildirib ki, tələbat artsa da, qiymətlər ötən ilin müvafiq dövrü ilə müqayisədə sabit qalıb:

“Ölkədə quş əti və yumurta qiymətlərində ciddi artım qeydə alınmayıb. Qiymətlər ötən ilin müvafiq dövrü ilə müqayisədə sabit qalıb. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, qiymət artımının əsas səbəbi adətən yemin bahalaşması olsa da, hazırda yem bazarında qiymətlər dəyişməyib və ötən ilki qiymət səviyyəsindədir”.
Fərqli vaxtlarda qiymət balansında dəyişikliyin müşahidə olunması məsələsinə münasibət bildirən Mürvət Həsənli deyib ki, bu, istehsal prosesindəki problemlərlə əlaqəlidir:
“Gündəlik 400 min baş quş kəsilməli olduğu halda, hazırda yalnız təxminən 280 min baş quş kəsilir. Bu vəziyyət əsasən kəsimxanaların azlığı ilə bağlıdır. Məsələ ilə bağlı aidiyyəti qurumlara dəfələrlə müraciət edilsə də, hələlik cavab verilməyib”.
Quşçuluğ sahəsində ən mühüm xüsusiyyətlərdən biri də təsərrüfatda bioloji fasilənin verilməsidir. Bu barədə mövcud problemlərə toxunan Mürvət Həsənli vurğulayıb ki, bugünkü şərait bu addımı atmağa imkan vermir:
“Mövcud fabrik və fermalarda yenilənmə işlərinin aparılmaması, yeni texnologiyalara uyğun infrastrukturun qurulmaması və bəzi icra hakimiyyəti orqanlarının müdaxilələri bu prosesi çətinləşdirir. Bunu etməkdə məqsəd virus və bakteriyaların aparılan vaksinasiya proqramına qarşı immunitet qazanmasının qarşısını almaqdır. Bioloji fasilə zamanı bir binada bir mövsüm quş saxlandıqdan sonra bina tamamilə boşaldılır, yuyulur təmizlənir, dezinfeksiya edildikdən sonra ən az 6 ay müddətinə boş saxlanılır. Əks halda həm ətlik, həm də yumurtalıq istiqamətdə ölüm faizinin artması müşahidə olunur ki, bu da qiymətlərin yüksəlməsinə səbəb olur”.
Gülbəniz Hüseynli / Metbuat.az


