Bağırsaqları işlədən təbii qida Kətan toxumu
Medicina saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Sağlam qidalanma deyincə ağla gələn super qidalardan biri olan kətan toxumu, tərkibindəki omeqa-3 yağ turşuları, liflər və antioksidanlarla orqanizmə saysız-hesabsız faydalar təqdim edir.
Medicina.az xəbər verir ki, kətan toxumu min illərdir sağlamlıq üçün istifadə edilən qida maddələrindən biridir.Tərkibindəki omeqa-3 yağ turşuları, lignanlar (bitki estrogenləri) və yüksək lif tərkibi sayəsində həzm sistemindən ürək sağlamlığına qədər bir çox fayda təmin edir.
Antioksidant xüsusiyyətləri sayəsində immunitet sistemini gücləndirir və eyni zamanda çəki idarə etməyə kömək edir.
Kətan toxumunun müntəzəm istifadəsi;
Həzm sistemini dəstəkləyir, pis xolesterolu azaldır və hətta dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır.
Kətan toxumunun faydaları
1. Həzmi asanlaşdırır və qəbizliyin qarşısını alır
Tərkibindəki yüksək lif sayəsində bağırsaq hərəkətlərini dəstəkləyir və qəbizliyin qarşısını alır.
Bağırsaq florasını yaxşılaşdırır və prebiyotik təsiri ilə həzm sistemini rahatlaşdırır.
Həzm fermentlərinin daha yaxşı işləməsini təmin edərək şişkinlik və qaz problemlərini azaldır.
2. Ürək-damar sağlamlığını qoruyur
Tərkibindəki omeqa-3 yağ turşuları (ALA - alfa-linolenik turşu) sayəsində aterosklerozun qarşısını alır və ürək ritmini tənzimləyir.
Qan təzyiqini aşağı salaraq yüksək təzyiqdən qoruyur.
Pis xolesterolu (LDL) azaldır və damar tıxanıqlığı riskini azaldır.
3. Arıqlamağa kömək edir
Toxluq hissini artırır.
Qan şəkərini normada saxlayır.
Bağırsaqları aktivləşdirərək ödemi aradan qaldırmağa və çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir.
4. Hormonları tənzimləyir və qadın sağlamlığını dəstəkləyir
5. Dərinin və saçın sağlamlığını yaxşılaşdırır
Dərini nəmləndirir və qocalma əlamətlərini azaldır.
Ekzema, sızanaq və sədəf kimi dəri xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir.
Saç köklərini qidalandırır, saç tökülməsinin qarşısını alır, daha parlaq və sağlam saçlara sahib olmanızı təmin edir.

Kətan toxumu necə yeyilməlidir?
Onu üyüdüb qatığa, salatlara və şorbalara əlavə etmək olar.
Çörək, tort və peçenyelərə əlavə edilərək yeyilə bilər.
Gündə 1-2 yemək qaşığı kifayətdir; Həddindən artıq yemək həzm problemlərinə səbəb ola bilər.
Aygün
Medicina.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:154
Bu xəbər 12 Fevral 2025 09:06 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















