Icma.az
close
up
RU
Balığı mütləq limonla yemək lazımdır

Balığı mütləq limonla yemək lazımdır

Lent az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.

Balıq adətən sobada bişirilir və limonla təqdim edilir – bu, sadəcə ənənə deyil, eyni zamanda zərurətdir.

Lent.az bu barədə sizə məlumat verir:

Balığın üzərinə limon dilimi qoymaqla bişirilməsi və ya yeməyin limon dilimi ilə bəzədilməsi yalnız ənənə deyil, həm də aşpazlar və həkimlər tərəfindən tövsiyə olunan üsuldur. Limon suyu, balıq zülallarına təsir edən turşular ehtiva edir. Bu turşular zülalların parçalanmasına və yeni dad birləşmələrinin əmələ gəlməsinə səbəb olur – proses, turşu hidrolizi kimi tanınır, balığı daha yumşaq və ətirli edir.

Xoşagəlməyən qoxunun neytrallaşdırılması

Bəzən balıq kəskin və bəzilərə xoş gəlməyən qoxuya sahib ola bilər. Limon turşusu isə təbii neytrallaşdırıcı kimi fəaliyyət göstərərək, istənməyən qoxuları aradan qaldırır.

Təzəliyin qorunması

Limonun antibakterial xüsusiyyətləri mikrobların artımını yavaşladır və balığın daha uzun müddət təzə qalmasına kömək edir. Bu xüsusiyyətlər limonu Aralıq dənizi və Asiya mətbəxində əvəzolunmaz inqrediyentə çevirir.

Sağlamlığa faydası

Balığın limonla birləşdirilməsi yalnız dadı zənginləşdirmir, həm də sağlamlıq üçün bir sıra faydalar təmin edir. Limon C vitamini ilə zəngindir – güclü antioksidant kimi immuniteti möhkəmləndirir, xolesterol səviyyəsinin azalmasına və iltihabların aradan qaldırılmasına kömək edir. Özü isə balıq, əla zülal mənbəyidir; limon isə bu zülalın həzm olunmasını yaxşılaşdıraraq yeməyi həm dadlı, həm də qidalı edir.

Balığın hazırlanmasında limon yerinə nə istifadə etmək olar?

Əgər əlinizdə limon yoxdursa, balığın dadını vurğulayan və toxumasını yaxşılaşdıran aşağıdakı alternativlərdən istifadə etmək olar:

Portağal və ya qreypfrut: Şirin meyvələrdir, lakin yüngül turşuluq əlavə edirlər. Xüsusilə marinadlarda daha yumşaq dad əldə etmək üçün uyğundur.
Alma və ya üzüm sirkəsi: Kəskin turşuluğu ilə balığı yumşaltmağa və xoşagəlməyən qoxunu aradan qaldırmağa kömək edir. Ancaq həddindən artıq istifadə olunmamalıdır ki, yemək çox turşu olmasın.
Ağ quru şərab: Balıq bişirmək üçün əla alternativdir. Şərabın turşuları balığın dadını açır və onu daha yumşaq edir.
Nar və ya qızılgil şirəsi: Yüngül turşuluq və meyvə notası verir. Marinad və ya sous üçün uyğundur.
Xiyar və ya kələm turşusu: Turşuluq əlavə edir və dadı gücləndirən ədviyyatlar ehtiva edir.
Yoğurt və ya qaymaq: Çox turşu olmasa da, yüngül turşuluq xüsusiyyəti ilə balığın dadını balanslaşdırır.

Əsas olan, əldə etmək istədiyiniz nəticəyə uyğun alternativi seçməkdir: turşuluq üçün sirkə və ya lime, daha yumşaq və şirin dad üçün isə portağal və ya nar şirəsi daha uyğundur.

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:128
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 22 Fevral 2025 13:37 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

TƏCİLİ: Metroya giriş bağlandı Nə baş verir?

19 Oktyabr 2025 04:03see275

Pezeşkian bu türk ölkəsinə səfər edəcək

19 Oktyabr 2025 02:00see249

“Bu gün layiq olduğumuz qələbə əldə etdik”

19 Oktyabr 2025 19:14see181

Bakının bir çox yollarında nəqliyyatın sıxlığı müşahidə olunur SİYAHI

20 Oktyabr 2025 08:25see176

Rəştdən Həştərxana birbaşa uçuşlar başladı

19 Oktyabr 2025 19:10see138

Sarıkökün bu faydalarını çoxları bilmir

20 Oktyabr 2025 07:01see133

Həkimlər soyuq mövsümdə immuniteti gücləndirməyin yollarını açıqlayıblar

19 Oktyabr 2025 07:43see128

Tramp görüşü zamanı daim Zelenskiyə söyüş söyürdü

19 Oktyabr 2025 23:19see128

Yəmən sahillərində tanker partladı: 24 ekipaj üzvü...

19 Oktyabr 2025 01:17see128

Yer kürəsində oktyabr ayının üçüncü maqnit qasırğası başlayıb

19 Oktyabr 2025 04:50see127

İspaniya La Liqası: Real Madrid səfərdən 3 xalla qayıdır

20 Oktyabr 2025 01:12see127

Netanyahudan Rəfah keçid məntəqəsinin açılması barədə məlumata REAKSİYA

19 Oktyabr 2025 00:16see127

Əməliyyat otaqlarında niyə yalnız yaşıl və mavi geyimlərə icazə verilir?

19 Oktyabr 2025 04:05see126

Tbilisidəki son etirazlara görə 14 nəfər saxlanıldı

19 Oktyabr 2025 18:49see126

Körpələrdə genetik xəstəliklərin aşkarlanması üçün ölkəyə 300 mindən çox test gətiriləcək

19 Oktyabr 2025 20:14see124

Luvr muzeyində Azərbaycan nəfəsi: Parisdə gənc rəssam Diana Quliyevanın əsərləri sərgilənir Foto

19 Oktyabr 2025 09:10see123

Ərdoğandan Şimali Kiprdə keçirilən prezident seçkilərinin ilkin nəticələrinə reaksiya

20 Oktyabr 2025 00:57see122

“Ramiz Mehdiyevin qurduğu şəbəkənin bütün üzvləri ifşa olunacaq”

18 Oktyabr 2025 23:45see121

“Amazon”, “Snapchat” və “Zoom”da problem yarandı

20 Oktyabr 2025 14:39see120

On dörd yaşlı futbolçu qız məktəbdəki zorakılığa görə intihar edib FOTO

19 Oktyabr 2025 04:02see120
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri