Icma.az
close
up
RU
Balığı mütləq limonla yemək lazımdır

Balığı mütləq limonla yemək lazımdır

Lent az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.

Balıq adətən sobada bişirilir və limonla təqdim edilir – bu, sadəcə ənənə deyil, eyni zamanda zərurətdir.

Lent.az bu barədə sizə məlumat verir:

Balığın üzərinə limon dilimi qoymaqla bişirilməsi və ya yeməyin limon dilimi ilə bəzədilməsi yalnız ənənə deyil, həm də aşpazlar və həkimlər tərəfindən tövsiyə olunan üsuldur. Limon suyu, balıq zülallarına təsir edən turşular ehtiva edir. Bu turşular zülalların parçalanmasına və yeni dad birləşmələrinin əmələ gəlməsinə səbəb olur – proses, turşu hidrolizi kimi tanınır, balığı daha yumşaq və ətirli edir.

Xoşagəlməyən qoxunun neytrallaşdırılması

Bəzən balıq kəskin və bəzilərə xoş gəlməyən qoxuya sahib ola bilər. Limon turşusu isə təbii neytrallaşdırıcı kimi fəaliyyət göstərərək, istənməyən qoxuları aradan qaldırır.

Təzəliyin qorunması

Limonun antibakterial xüsusiyyətləri mikrobların artımını yavaşladır və balığın daha uzun müddət təzə qalmasına kömək edir. Bu xüsusiyyətlər limonu Aralıq dənizi və Asiya mətbəxində əvəzolunmaz inqrediyentə çevirir.

Sağlamlığa faydası

Balığın limonla birləşdirilməsi yalnız dadı zənginləşdirmir, həm də sağlamlıq üçün bir sıra faydalar təmin edir. Limon C vitamini ilə zəngindir – güclü antioksidant kimi immuniteti möhkəmləndirir, xolesterol səviyyəsinin azalmasına və iltihabların aradan qaldırılmasına kömək edir. Özü isə balıq, əla zülal mənbəyidir; limon isə bu zülalın həzm olunmasını yaxşılaşdıraraq yeməyi həm dadlı, həm də qidalı edir.

Balığın hazırlanmasında limon yerinə nə istifadə etmək olar?

Əgər əlinizdə limon yoxdursa, balığın dadını vurğulayan və toxumasını yaxşılaşdıran aşağıdakı alternativlərdən istifadə etmək olar:

Portağal və ya qreypfrut: Şirin meyvələrdir, lakin yüngül turşuluq əlavə edirlər. Xüsusilə marinadlarda daha yumşaq dad əldə etmək üçün uyğundur.
Alma və ya üzüm sirkəsi: Kəskin turşuluğu ilə balığı yumşaltmağa və xoşagəlməyən qoxunu aradan qaldırmağa kömək edir. Ancaq həddindən artıq istifadə olunmamalıdır ki, yemək çox turşu olmasın.
Ağ quru şərab: Balıq bişirmək üçün əla alternativdir. Şərabın turşuları balığın dadını açır və onu daha yumşaq edir.
Nar və ya qızılgil şirəsi: Yüngül turşuluq və meyvə notası verir. Marinad və ya sous üçün uyğundur.
Xiyar və ya kələm turşusu: Turşuluq əlavə edir və dadı gücləndirən ədviyyatlar ehtiva edir.
Yoğurt və ya qaymaq: Çox turşu olmasa da, yüngül turşuluq xüsusiyyəti ilə balığın dadını balanslaşdırır.

Əsas olan, əldə etmək istədiyiniz nəticəyə uyğun alternativi seçməkdir: turşuluq üçün sirkə və ya lime, daha yumşaq və şirin dad üçün isə portağal və ya nar şirəsi daha uyğundur.

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:104
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 22 Fevral 2025 13:37 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Goldman neft qiymətlərinin 2026 cı ildə daha da düşəcəyini gözləyir

14 Aprel 2025 11:53see169

Netanyahu: Hədəfimiz israilli məhbusları azad etməkdir

14 Aprel 2025 19:44see141

Mourinyo yenidən Realı çalışdıra bilər

14 Aprel 2025 13:31see136

Günah müğənnilərdə deyil, onlardadır

14 Aprel 2025 16:46see135

Hollivud şirkətləri filmləri Trampın istədiyi formada çəkəcək

15 Aprel 2025 05:18see133

Məhkəmədə Robert Köçəryan ifşa olundu

14 Aprel 2025 23:43see128

Həkim rusların hansı kateqoriyasına Pasxa üçün yalnız bir yumurta yeyə biləcəyini söylədi

14 Aprel 2025 13:20see127

Tumların beyinə faydası sübut olundu

15 Aprel 2025 05:43see126

Ən çətin xəstəliklərdən biri olan Borderline şəxsiyyət pozğunluğunun əlamətlərini bilirsinizmi?

15 Aprel 2025 00:22see126

Çin ABŞ a nadir torpaq metallarının ixracını dayandırıb

14 Aprel 2025 12:15see125

Bakıda Art Weekend festivalı keçiriləcək

14 Aprel 2025 14:26see123

Şəhriyar Əsgərov: Hakimlərin bərbad idarəçiliyi bu vəziyyətə gətirib çıxardı

14 Aprel 2025 16:40see118

Ukraynada sülhə mane olanların adları açıqlandı

16 Aprel 2025 01:09see116

Xeyrımlı sakini: Əlimin zəhməti ilə tikdiyim ev indi mənə gözdağıdır

16 Aprel 2025 01:38see113

Polislə generalın fotosu qarışdı… “Bu şəxs Polad Həşimov deyil” FOTO

14 Aprel 2025 11:49see113

Yusif İldırımzadə tutduğu vəzifədən azad edildi

16 Aprel 2025 03:26see111

Növbəti iki gündə Bakıda leysan yağacaq

14 Aprel 2025 12:25see110

Fidan və Əraqçi İranın nüvə proqramını müzakirə ETDİLƏR

14 Aprel 2025 19:59see109

Cənub şəhərində bir gecə Aliyə Kərimzadənin hekayəsi

14 Aprel 2025 16:01see108

Kreml: Rusiya və ABŞ münasibətləri yaxşılaşdırmaq üçün bərpa yolundadır

14 Aprel 2025 16:13see108
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri