Icma.az
close
up
RU
Balığı mütləq limonla yemək lazımdır

Balığı mütləq limonla yemək lazımdır

Lent az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.

Balıq adətən sobada bişirilir və limonla təqdim edilir – bu, sadəcə ənənə deyil, eyni zamanda zərurətdir.

Lent.az bu barədə sizə məlumat verir:

Balığın üzərinə limon dilimi qoymaqla bişirilməsi və ya yeməyin limon dilimi ilə bəzədilməsi yalnız ənənə deyil, həm də aşpazlar və həkimlər tərəfindən tövsiyə olunan üsuldur. Limon suyu, balıq zülallarına təsir edən turşular ehtiva edir. Bu turşular zülalların parçalanmasına və yeni dad birləşmələrinin əmələ gəlməsinə səbəb olur – proses, turşu hidrolizi kimi tanınır, balığı daha yumşaq və ətirli edir.

Xoşagəlməyən qoxunun neytrallaşdırılması

Bəzən balıq kəskin və bəzilərə xoş gəlməyən qoxuya sahib ola bilər. Limon turşusu isə təbii neytrallaşdırıcı kimi fəaliyyət göstərərək, istənməyən qoxuları aradan qaldırır.

Təzəliyin qorunması

Limonun antibakterial xüsusiyyətləri mikrobların artımını yavaşladır və balığın daha uzun müddət təzə qalmasına kömək edir. Bu xüsusiyyətlər limonu Aralıq dənizi və Asiya mətbəxində əvəzolunmaz inqrediyentə çevirir.

Sağlamlığa faydası

Balığın limonla birləşdirilməsi yalnız dadı zənginləşdirmir, həm də sağlamlıq üçün bir sıra faydalar təmin edir. Limon C vitamini ilə zəngindir – güclü antioksidant kimi immuniteti möhkəmləndirir, xolesterol səviyyəsinin azalmasına və iltihabların aradan qaldırılmasına kömək edir. Özü isə balıq, əla zülal mənbəyidir; limon isə bu zülalın həzm olunmasını yaxşılaşdıraraq yeməyi həm dadlı, həm də qidalı edir.

Balığın hazırlanmasında limon yerinə nə istifadə etmək olar?

Əgər əlinizdə limon yoxdursa, balığın dadını vurğulayan və toxumasını yaxşılaşdıran aşağıdakı alternativlərdən istifadə etmək olar:

Portağal və ya qreypfrut: Şirin meyvələrdir, lakin yüngül turşuluq əlavə edirlər. Xüsusilə marinadlarda daha yumşaq dad əldə etmək üçün uyğundur.
Alma və ya üzüm sirkəsi: Kəskin turşuluğu ilə balığı yumşaltmağa və xoşagəlməyən qoxunu aradan qaldırmağa kömək edir. Ancaq həddindən artıq istifadə olunmamalıdır ki, yemək çox turşu olmasın.
Ağ quru şərab: Balıq bişirmək üçün əla alternativdir. Şərabın turşuları balığın dadını açır və onu daha yumşaq edir.
Nar və ya qızılgil şirəsi: Yüngül turşuluq və meyvə notası verir. Marinad və ya sous üçün uyğundur.
Xiyar və ya kələm turşusu: Turşuluq əlavə edir və dadı gücləndirən ədviyyatlar ehtiva edir.
Yoğurt və ya qaymaq: Çox turşu olmasa da, yüngül turşuluq xüsusiyyəti ilə balığın dadını balanslaşdırır.

Əsas olan, əldə etmək istədiyiniz nəticəyə uyğun alternativi seçməkdir: turşuluq üçün sirkə və ya lime, daha yumşaq və şirin dad üçün isə portağal və ya nar şirəsi daha uyğundur.

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:123
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 22 Fevral 2025 13:37 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Makronun İsrailə səfər etmək istəyi Netanyahu tərəfindən rədd edildi

04 Sentyabr 2025 02:10see226

Türkiyədə şübhəli maddənin iyindən zəhərlənən 9 polis xəstəxanaya yerləşdirilib

03 Sentyabr 2025 07:22see210

İrandakı daxili siyasi gərginliyin kökündə nə dayanır?

04 Sentyabr 2025 14:37see199

Husi qüvvələri Təl Əvivdə hədəfləri raketlərlə vurduğunu iddia edir

03 Sentyabr 2025 18:37see171

İranın Azərbaycandakı səfirliyinə bir neçə XATIRLATMA VİDEO

02 Sentyabr 2025 20:43see159

Keçmiş prezident özünə yeni iş tapdı

04 Sentyabr 2025 15:44see149

Ekspert: Parlaq çamadan oğrular üçün “cazibədar hədəf”dir

03 Sentyabr 2025 11:23see145

Fransanın Marsel şəhərində bıçaqlı hücum baş verib

03 Sentyabr 2025 00:00see138

Hələ qol vurmadan Fənərbaxçanın tarixinə düşdü

03 Sentyabr 2025 07:36see138

Hərbi xidmət yaşının artırılması təhsilə necə təsir edər?

03 Sentyabr 2025 13:21see137

ABŞ də kişi görüşdə ayağını iyləməyə icazə verməyən qızın üzərindən avtomobillə keçdi

04 Sentyabr 2025 04:31see133

Rusiya Hindistana əlavə S 400 satır Danışıqlar yekunlaşır

03 Sentyabr 2025 00:13see132

Qazaxıstanda aviasiya təhlükəsizliyi üzrə ICAO auditi aparılır

03 Sentyabr 2025 02:43see131

Məni azadlığa buraxın, qeyri adi istedadım var İlhamə Elşadqızı

03 Sentyabr 2025 13:18see128

Yaponiyada 80 yaşlı qadın özünü astronavt kimi təqdim edən fırıldaqçının qurbanı olub

03 Sentyabr 2025 06:33see127

Lissabonda funikulyor relsdən çıxdı − Ölənlər var

03 Sentyabr 2025 23:28see126

Türkiyədə dəhşət: İldırım ata və oğlunun həyatına son qoydu

04 Sentyabr 2025 00:53see126

İslandiya millisinin yarımmüdafiəçisi: Azərbaycan bizi cəzalandıra bilər

03 Sentyabr 2025 23:00see125

Lazer faraların istehsaldan çıxarılmasının SƏBƏBİ

02 Sentyabr 2025 21:00see124

Tramp Rusiyaya gedə bilər Vacib şərt açıqlandı

03 Sentyabr 2025 13:46see123
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri