Icma.az
close
up
RU
Menu

Bir biri ilə tələbə yoldaşı olan AZƏRBAYCANLI MƏŞHURLAR SİYAHI

ChatGPT də problem yarandı

“Arxeoloqlar 2400 illik qızıl xəzinə tapıb: gizlədilmiş sərvət hansı faciəli sirri daşıyır?“ Alimlərdən açıqlama

Ailəsini qətl edən Əhmədin yeni görüntüləri və ifadəsi VİDEO

Türkiyənin dostları: Azərbaycan birinci, Ermənistan isə... Sorğu

Zirə 1/4 finalda, Neftçi üçün kubok şansı bitdi YENİLƏNİB

Millimizi FİFA turnirinin qalibi edən qələbə Video

Şakira uşaqlarının hansı xüsusiyyəti Pikedən aldığını açıqlayıb

Ramiz Mehdiyev haqqında görün nələr danışdı… KONKRET

Hərbi ekspert Şair Ramaldanov: İranın İsraillə quru sərhədləri yoxdur ki, Rusiyadan aldığı yüngül maşınlarla İsrailə hücum etsin

MilliÖn vətəndaşı aldadıb? ŞİKAYƏT

Bakıda avtomobil sürücüsü ilə birgə yandı YENİLƏNİB

Tramp sosial şəbəkədə çoxsaylı paylaşımlarla diqqət çəkib

“Neftçi” heç vaxt kubokda 1/8 finalda dayanmamışdı!

Quraqlıqdan ən çox zərər çəkən BÖLGƏLƏR “Əkin sahələri istifadəsiz qalıb”

MİDA nın tikdiyi mənzillərdə təmir keyfiyyətsiz aparılıb? Foto

“Kontakt Home”da ər arvadını bıçaqladı

Tələblər bəzən o qədər sərt olur ki, çox istedadlı, elmə həvəsli gənclərin qarşısını alır Firdovsiyyə Əhmədovadan ETİRAZ

DTX onların izinə düşüb Bakıda keçirilən gizli toplantılarda hansı plan qurulub?

Paşinyan Minsk Qrupu nun 2019 cu il təkliflərinə niyə cavab vermir? İki mühüm səbəb

Bananı daha uzun müddət saxlamaq üçün 3 sadə üsul

Bananı daha uzun müddət saxlamaq üçün 3 sadə üsul

Lent az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.

Bananların yetişməsini sürətləndirən qaz etilen olduğuna görə, bu qazın ifraz olunmasını tənzimləmək lazımdır. Bananların yetişməsini ləngitmək olar. Banan – bir çox insanın sevimli meyvəsidir, lakin onun çatışmazlığı odur ki, alındıqdan bir neçə gün sonra artıq qəhvəyi və yumşaq olur. Ancaq bananların daha uzun müddət təzə qalmasına kömək edəcək bəzi sirlər mövcuddur.

Lent.az-ın xəbərinə görə, bananlar məhsul yığımı anından dərhal sonra xarab olmağa başlayır.

"Bananlar mağazaya çatdırılmamışdan iki həftə əvvəl yığılır. Onlar bananlara təsir edən etilen qazının miqdarına nəzarət etmək üçün nəzərdə tutulmuş soyuducu konteynerlərdə daşınır. Mallar mağazaya çatdıqdan sonra, anbarlarda xüsusi yetişmə kameralarında saxlanılır, daha sonra soyuducu yük maşınlarında yerli mağazalara göndərilir".

Molli bananların saxlama müddətini 7-15 gün uzatmağın yollarını izah edib. O, bunun üçün üç üsul sadalayıb.

1. Bananların saplaqlarını streç plyonka ilə bükün

Bananları digər meyvələrlə birlikdə vazada saxlamaq olmaz – bu, bananları saxlamaq üçün ən pis yerlərdən biridir. Məsələ ondadır ki, bütün meyvələr etilen qazı ifraz edir və bu qaz yetişmə prosesini sürətləndirir. Bananlar digər meyvələrlə birlikdə saxlanıldıqda, çoxlu etilen ayrılır və nəticədə bananlar tez yetişir.

Bananların etilen ifrazını dayandırmaq və bu qazın meyvəyə təsirini azaltmaq üçün onların saplaqları streç plyonka, folqa və ya kağızla bükülməli və digər meyvələrdən ayrı saxlanmalıdır.

2. Bananları tor üzərinə qoyun və ya asın

Bananların təzə qalması üçün üsullardan biri – onları bir-bir ayıraraq tor üzərinə qoymaq və ya asmaqdır. Bu, bananların ətrafında etilen miqdarını azaldır.

"Etilen havadan ağırdır. Bananları yuxarı qaldırdıqda, etilen meyvələrlə daha az təmasda olur və nəticədə onların yetişməsi daha ləng gedir". Bundan əlavə, bananlar bir yerdə olduqda, əzilmə riski artır və bu da onların tez xarab olmasına səbəb olur.

3. Bananları soyuducuda saxlayın

Bananların soyuducuda saxlanılmamalı olduğu fikri yayılmışdır, çünki onların qabığı qaralır. Amma vacibdir ki, meyvənin içi xarab olmur və təzə qalır.

"Bananlar mağazaya çatdırılana qədər soyuducuda saxlanıldığından, onları ev soyuducusuna qoymaq məntiqli olar – beləliklə, bananlar daha uzun müddət yaşıl qalır. Lakin ev soyuducusu meyvə və tərəvəzlərin daşınması üçün istifadə olunan soyuducu kameralardan xeyli soyuqdur. Soyuq bananın qabığına zərər verir, onu qəhvəyi edir, lakin meyvənin içi təzə qalır".

Qabıqda kiçik qəhvəyi ləkələr meyvənin içindəki nişastanın şəkərə çevrildiyini və bananın daha şirin və ətirli olduğunu göstərir. Lakin banan nə qədər yetişmiş olsa, üzərində bakteriyaların yaranma riski bir o qədər yüksəkdir. Əgər meyvədə kif varsa, xoşagəlməz qoxu və ya içində qaralmış ləkələr varsa, onu yemək olmaz.

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:97
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 27 May 2025 17:51 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Bir biri ilə tələbə yoldaşı olan AZƏRBAYCANLI MƏŞHURLAR SİYAHI

02 Dekabr 2025 16:57see495

ChatGPT də problem yarandı

03 Dekabr 2025 00:36see398

“Arxeoloqlar 2400 illik qızıl xəzinə tapıb: gizlədilmiş sərvət hansı faciəli sirri daşıyır?“ Alimlərdən açıqlama

02 Dekabr 2025 23:53see385

Ailəsini qətl edən Əhmədin yeni görüntüləri və ifadəsi VİDEO

03 Dekabr 2025 00:53see332

Türkiyənin dostları: Azərbaycan birinci, Ermənistan isə... Sorğu

03 Dekabr 2025 00:42see297

Zirə 1/4 finalda, Neftçi üçün kubok şansı bitdi YENİLƏNİB

02 Dekabr 2025 21:45see296

Millimizi FİFA turnirinin qalibi edən qələbə Video

03 Dekabr 2025 00:38see288

Şakira uşaqlarının hansı xüsusiyyəti Pikedən aldığını açıqlayıb

03 Dekabr 2025 16:27see242

Ramiz Mehdiyev haqqında görün nələr danışdı… KONKRET

03 Dekabr 2025 16:51see213

Hərbi ekspert Şair Ramaldanov: İranın İsraillə quru sərhədləri yoxdur ki, Rusiyadan aldığı yüngül maşınlarla İsrailə hücum etsin

03 Dekabr 2025 00:10see209

MilliÖn vətəndaşı aldadıb? ŞİKAYƏT

02 Dekabr 2025 21:03see203

Bakıda avtomobil sürücüsü ilə birgə yandı YENİLƏNİB

03 Dekabr 2025 09:08see190

Tramp sosial şəbəkədə çoxsaylı paylaşımlarla diqqət çəkib

02 Dekabr 2025 20:43see171

“Neftçi” heç vaxt kubokda 1/8 finalda dayanmamışdı!

03 Dekabr 2025 00:24see168

Quraqlıqdan ən çox zərər çəkən BÖLGƏLƏR “Əkin sahələri istifadəsiz qalıb”

02 Dekabr 2025 15:20see156

MİDA nın tikdiyi mənzillərdə təmir keyfiyyətsiz aparılıb? Foto

03 Dekabr 2025 15:21see142

“Kontakt Home”da ər arvadını bıçaqladı

02 Dekabr 2025 22:20see136

Tələblər bəzən o qədər sərt olur ki, çox istedadlı, elmə həvəsli gənclərin qarşısını alır Firdovsiyyə Əhmədovadan ETİRAZ

03 Dekabr 2025 12:22see131

DTX onların izinə düşüb Bakıda keçirilən gizli toplantılarda hansı plan qurulub?

02 Dekabr 2025 19:44see130

Paşinyan Minsk Qrupu nun 2019 cu il təkliflərinə niyə cavab vermir? İki mühüm səbəb

02 Dekabr 2025 21:29see128
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri