Bananı yeməzdən əvvəl yumaq lazımdır, zəhərlənmə verə bilər
Icma.az, Azpost portalına istinadən məlumat verir.
Hətta yeyilməyən qabığı olan meyvələr də yeməzdən əvvəl yuyulmalıdır. Bu qaydaya əməl edilməməsi infeksiyalara və pestisidlərdən zəhərlənmələrə səbəb ola bilər.
AzPost bildirir ki, bunu “Mirror” nəşrinə müsahibəsində qida texnoloqu Tamika Sims deyib.
Mütəxəssisin fikrincə, qabıqları yeyilməyən məhsullar – məsələn, banan – digərləri kimi axar suyun altında yuyulmalıdır. Bu, əllərinizə, sonra da ağzınıza düşə biləcək səth tozunu, bakteriya və pestisid qalıqlarını, xüsusən qabıqları soyarkən və ya kəsərkən çıxarmağa kömək edir.
O əlavə edib ki, bu prosedura məhəl qoymamaq salmonella, E. coli və listeria kimi təhlükəli mikroorqanizmlərin yaratdığı qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Salmonellyoz adətən yüksək hərarət, qarın ağrısı, ishal və qusma səbəb olur. Bu vəziyyət uşaqlar, yaşlılar və zəifləmiş immunitet sistemi olan insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir: ağır susuzlaşdırma xəstəxanaya yerləşdirmə tələb edə bilər.
Bəzi hallarda bakteriyalar böyrəklərə təsir edir və potensial ölümcül vəziyyət olan hemolitik uremik sindroma səbəb ola bilər. Hamilə qadınlar listeriaya ən çox həssasdırlar və infeksiya aşağıya, vaxtından əvvəl doğuşa və ya ölü doğuşa səbəb ola bilər.
Mütəxəssis əlavə edib ki, meyvənin səthində bakteriyalarla yanaşı, kir hissəcikləri, zibil və hətta həşəratlar qala bilər. Ekspert xəbərdarlıq edir ki, pestisidlər potensial olaraq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır: Bura autizm, xərçəng, hipertoniya, diabet və demensiyanın inkişafı daxildir.
Paylaş


