Beyni erkən demensiyadan qoruyan qidalar hansılardır?
Azpost saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Mütəxəssislər yaşla əlaqəli beyin xəstəlikləri və yaddaş itkisinə qarşı etibarlı bir profilaktik tədbir ola biləcəyini kəşf etdilər.
Son tədqiqatlar göstərir ki, kiçik pəhriz tənzimləmələri erkən demensiya riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. Bu xəstəliyin 2050-ci ilə qədər təxminən ikiqat artacağı proqnozlaşdırılır. Məlum olur ki, protein, antioksidant və mürəkkəb karbohidratlarla zəngin qidalar beyin sağlamlığına ən böyük müsbət təsir göstərir.
AzPost-un məlumatına görə, bu barədə The Daily Mail bu barədə məlumat verir.
Yumurta: Yaddaş və koqnitiv funksiya üçün faydalı
Uzun müddətdir yağ və xolesterol tərkibinə görə tənqid olunan yumurtalar indi beyin qidalarının vacib mənbəyi kimi tanınır. Onların tərkibində yaddaş, əhval-ruhiyyə və əzələ nəzarətini dəstəkləyən əsas komponent olan xolin var. Bir böyük yumurta xolin üçün gündəlik tələbatın təxminən dörddə birini ehtiva edir. Bu maddə öyrənmə və yaddaş üçün vacib olan neyrotransmitter olan asetilkolinin səviyyəsini artırır və həmçinin neyronlara zərər verən neyrotoksinlərin səviyyəsini azaldır.
Yumurta ağı bədəni serotoninin sintezi üçün amin turşuları ilə təmin edir ki, bu da Alzheimer xəstəliyinin əsas marker olan amiloid lövhələrinin azalmasına kömək edir. Tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm yumurta istehlakı, hətta orta miqdarda olsa belə, demans riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Giləmeyvələr və tünd şokolad: Antioksidantların gücü
Çiyələk, qaragilə, moruq və tünd şokolad beyni iltihabdan və sərbəst radikal zərərindən qoruyan antioksidantlar və flavonoidlərlə zəngindir. Bu birləşmələr amiloid lövhələrinin əmələ gəlməsinin və beyin həcminin azalmasının qarşısını almağa kömək edir.
Giləmeyvələr MIND pəhrizinin vacib bir hissəsidir – Aralıq dənizi pəhrizi və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik qidalara üstünlük verən DASH pəhrizinin birləşməsidir. Mütəmadi olaraq giləmeyvə istehlakı yaddaşı və idrak funksiyasını yaxşılaşdırır. Orta dərəcədə tünd şokolad istehlakı həmçinin beyinə qan axınının yaxşılaşdırılmasına kömək edir və ümumi sinir hüceyrələrinin fəaliyyətini dəstəkləyir.
Bütün taxıllar və qoz-fındıq: sabit enerji və sağlam yağ mənbəyi
Yulaf, qəhvəyi düyü və tam taxıl buğdası kimi tam taxıllar yavaş həzm olunan və beyni sabit enerji ilə təmin edən mürəkkəb karbohidratlar ehtiva edir. Bu, normal qan qlükoza səviyyəsini qorumaq və neyronları zədələnmədən qorumaq üçün vacibdir.
Qoz-fındıq beynin yaddaşdan məsul olan bölgəsi olan hipokampusun həcmini artırmağa kömək edən omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Hətta gündəlik az miqdarda duzsuz qoz-fındıq belə idrakın azalması riskini azalda bilər.
Yumurta, giləmeyvə, tünd şokolad, tam taxıllar və qoz-fındıq MIND pəhrizində əsas qidalardır və sadə pəhriz dəyişikliklərinin beyin sağlamlığını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra və gələcəkdə demensiya riskini azalda biləcəyini göstərir.
Paylaş
Baxış sayı:58
Bu xəbər 24 Oktyabr 2025 11:52 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















