Bu şirə qan təzyiqini aşağı salır
Icma.az, Azpost portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Kök suyu sadəcə dadlı içki deyil, həm də vitamin və qida maddələrinin əsl mənbəyidir. Diyetoloqlar onun görmə, dəri və toxunulmazlığa müsbət təsirlərini getdikcə daha çox qeyd edirlər. Bu canlı tərəvəz şirəsinin faydaları tam olaraq nələrdir?
Bu barədə AzPost Today saytına istinadən məlumat verir.
Şirə haqqında nə məlumdur?
Bir stəkan konservləşdirilmiş yerkökü suyu aşağıdakı qidaları ehtiva edir:
94 kalori 2 q protein 0,4 q yağ 22 q karbohidratlar 2 q lif 9 q şəkərBu şirə həmçinin təbii şəkərlər və beta-karotin də daxil olmaqla yerköküdə digər birləşmələrin daha konsentratlı dozasını ehtiva edə bilər. Buna görə nə qədər içdiyinizi izləməyə dəyər.
Diyetoloq Teresa Gentile deyir ki, bir stəkan yerkökü suyu hazırlamaq üçün bir oturuşda yediyinizdən daha çox yerkökü lazımdır.
Kökdə olan ən məşhur qida maddəsi A vitamininin xəbərçisi olan beta-karotindir. Bir porsiya bütöv yerkökü asanlıqla gündəlik A vitamini ehtiyacınızın 100%-nə çatmağınıza kömək edə bilər.
Kök suyu həmçinin bu qidalar sayəsində görmə sağlamlığını, immunitet sistemini və ürək sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edə bilər:
Vitamin C , E və K Niacin (vitamin B3) biotin (vitamin B7) maqnezium dəmir kalium lutein kimi antioksidanlarKök suyu orqanizmin normal qan təzyiqini saxlamaq, əzələ və sinir fəaliyyəti üçün zəruri olan xüsusilə zəngin kalium mənbəyidir.
Çiy yerköküdən yaxşı miqdarda kalium (hər stəkan 400 milliqram) əldə edə bilərsiniz. Bir fincan yerkökü şirəsində təxminən 700 milliqram kalium var ki, bu da bu mineralın gündəlik dəyərinin 25% -dən çoxunu təşkil edir.
İştirakçıların üç ay ərzində gündə 450 ml kök suyu içdiyi 2011-ci ildə aparılan bir araşdırma, sistolik qan təzyiqində bir qədər yaxşılaşma olduğunu gördü. Bu nəticələr ürək xəstəliyi və iltihablı xəstəliklər riskinin azalmasına səbəb ola bilər.
Şirə içmək yaxşıdır, yoxsa yerkökü yemək?
İstər yerkökü yeyirsinizsə, istərsə də şirəsi içsəniz, demək olar ki, eyni qidaları alacaqsınız. Yeganə fərq bu qidaların miqdarındadır.
Yerkökü şirələmənin əsas üstünlüyü ondan ibarətdir ki, siz bütöv yerkökündə olan bəzi qida maddələrinin daha konsentratlaşdırılmış dozasını alırsınız.
Bir yerkökü suyu verdiyiniz zaman, qalan pulpa çoxlu lif ehtiva edir. Beləliklə, şirədə çox lif almırsınız.
Bunun müqabilində yerkökü yemək daha çox lif, lakin daha az beta-karoten təmin edir. Qidalanma məqsədlərinizdən asılı olaraq, yerkökü ənənəvi şəkildə yemək daha çox fayda verə bilər.
Paylaş


