Bu üç vərdiş xərçəngə tutulma riskini arıtırır
Icma.az, Demokrat.az saytına istinadən bildirir.
Qəlyan çəkmək, qızardılmış ət və isti içkilərə həddən artıq aludə olmaq xərçəngə tutulma riskini artırır. Demokrat.az xəbər verir ki, bu barədə ABŞ hematologiya şöbəsinin müdiri doktor Maykl Sekeras məlumat verib.
Həkimin sözlərinə görə, ən təhlükəli amillərdən biri qəlyandır. Tədqiqatlar göstərir ki, qəlyan tüstüsünün tərkibində qatran, karbonmonoksit, ağır metallar və kanserogenlər var.
Doktor Sekeras, həmçinin yüksək temperaturda qızardılmış və ya bişmiş əti tez-tez yeməklə bağlı xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, ətin qızardılması heterosiklik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər, xərçəngə səbəb ola bilən birləşmələr əmələ gətirir.
Bu maddələr antioksidantlar və sərbəst radikallar arasındakı tarazlığı pozaraq iltihabı və stressi təhrik edir.
Çox isti içkilər də sağlamlıq üçün təhlükə yaradır. Məsələn, Çin araşdırması göstərib ki, 60°C-dən yuxarı temperaturda çay və spirtli içki qəbul edən insanlarda özofagus xərçəngi riski 5 dəfə artır. İngilis araşdırması oxşar tapıntıları təsdiqləyib. Gündə dörd stəkan isti çay və ya qəhvə içmək boğaz xərçəngi riskinin artırır.
Əfsanə Kamal
Demokrat.az
Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
Həkimin sözlərinə görə, ən təhlükəli amillərdən biri qəlyandır. Tədqiqatlar göstərir ki, qəlyan tüstüsünün tərkibində qatran, karbonmonoksit, ağır metallar və kanserogenlər var.
Doktor Sekeras, həmçinin yüksək temperaturda qızardılmış və ya bişmiş əti tez-tez yeməklə bağlı xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, ətin qızardılması heterosiklik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər, xərçəngə səbəb ola bilən birləşmələr əmələ gətirir.
Bu maddələr antioksidantlar və sərbəst radikallar arasındakı tarazlığı pozaraq iltihabı və stressi təhrik edir.
Çox isti içkilər də sağlamlıq üçün təhlükə yaradır. Məsələn, Çin araşdırması göstərib ki, 60°C-dən yuxarı temperaturda çay və spirtli içki qəbul edən insanlarda özofagus xərçəngi riski 5 dəfə artır. İngilis araşdırması oxşar tapıntıları təsdiqləyib. Gündə dörd stəkan isti çay və ya qəhvə içmək boğaz xərçəngi riskinin artırır.
Əfsanə Kamal
Demokrat.az

Bu vərdiş şəkərli diabetə tutulma riskini azaldır
18 Fevral 2025 23:39
Üzümün müntəzəm istifadəsi xərçəngə tutulma riskini azaldır…
04 Aprel 2025 22:14
Həkim xərçəngə tutulma riskini azaldan qidaların adlarını çəkdi
04 Fevral 2025 13:12
Bu şəxslərin xərçəngə tutulma riski yüksəkdir
16 Noyabr 2024 07:01
Bu pis vərdiş insultun riskini artırır
16 Noyabr 2024 03:37

