Bu yarpaqlar ürək və qaraciyər üçün çox faydalıdır
Saglamolun portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Çuğundur və onun yarpaqları qədim zamanlarda müalicəvi bitkilər kimi istifadə olunurdu.
Çuğundur yarpaqlrı çox zəngin vitamin-mineral tərkibə malikdir. Onun tərkibində C, A, E, fol turşusu, pantoten turşusu (B5), tiamin (B1), riboflavin (B2), beta-karotin və həmçinin fosfor, kalsium, maqnezium, yod, sink və s. var.
Çuğundur yarpaqları yazda avitaminoz zamanı xüsusilə faydalıdır.
Yarpaqlar ürək-damar sistemi xəstəlikləri zamanı müalicəvi-profilaktik vasitə sayılır - ürəyin və damarların fəaliyyətinə müsbət təsir edir, aterosklerozun inkişafının qarşısını alır.
Fol turşusu ilə zəngin olan çuğundur yarpaqları qanazlığı zamanı çox xeyirlidir.
Hamilə qadınlar üçün fol turşusu çox vacib sayılır - dölün sinir sisteminin inkişafı qüsurlarının qarşısını alır. Bu səbəbdən hamilə qadınlar çuğundur yarpaqlarını öz qidalanmasına daxil etməlidir.
Yarpaqların tərkibində xolin maddəsi var. Bu maddə qaraciyərin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qaraciyərin piylənməsinin qarşısını alır.
Pektinlərlə zəngin olan çuğundur yarpaqları bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, bağırsaqları təmizləyir, mikrofloranı bərpa edir, qəbizliklə mübarizdə kömək edir.
Belə hesab olunur ki, çuğundur yarpaqları şişəleyhinə təsirə malikdir.
Çuğundur yarpaqları müxtəlif salatlara əlavə etmək, pörtlətmək, kotletlərə və s. əlavə etmək olar.
Saglamolun.Az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:94
Bu xəbər 16 Noyabr 2024 04:43 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















