Cəfərinin xilas etdiyi xəstəliklər
Icma.az, Medicina portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Cəfəri antioksidantdır. O, orqanizmdə sərbəst radikalları məhv edən və karbohidrat mübadiləsini yaxşılaşdıran luteolinlə zəngindir. Luteolinin başqa bir faydası onun iltihab əleyhinə təsiridir. Gündə kiçik bir hissə cəfəri iltihabı azaltmağa və eyni zamanda oynaqlarınızı gücləndirməyə kömək edəcək.
"Medicina" xəbər verir ki, bundan əlavə cəfərinin tərkibində A və C vitaminləri var ki, onlar da özlüyündə güclü antioksidantlardır. C vitamininin toxunulmazlığınızı yaxşılaşdırdığını, birləşdirici toxumaları gücləndirdiyini və infeksiyalara qarşı mübarizədə kömək etdiyini qeyd etmək olmaz.
Faydalı A və C vitaminləri ilə yanaşı, cəfəri protein sintezindən məsul olan və beləliklə sümük sıxlığını yaxşılaşdıran çoxlu K vitamini ehtiva edir. Cəfəri yeyirsinizsə, sağlam dişlərə və sümüklərə sahib olma şansınız artar. Bundan əlavə, K vitamini ürək-damar xəstəliklərinin inkişafından qoruyur.
İnsan orqanizmi qan damarlarının işinə mənfi təsir göstərən homosistein adlı bir amin turşusu istehsal edir. Cəfərinin tərkibində olan B9 vitamini (fol turşusu kimi də tanınır) homosisteinin səviyyəsini "nəzarət edir" və bununla da qan damarlarını normal saxlayır, ürək böhranı və insult da daxil olmaqla bütün növ ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskindən qoruyur.
Lakin cəfərinin faydaları bununla bitmir. Cəfərinin tərkibində xərçəng əleyhinə təsir göstərən üzvi birləşmə olan miristisin var. Təəccüblü deyil ki, yeməkdən əlavə, cəfəri də kosmetologiyada fəal şəkildə istifadə olunur. Ondan maskalar, losyonlar, silmək və kompreslər üçün infuziyalar, həmçinin həlimlər hazırlanır.
Aygün Musayeva

