Çiy və ya pis bişmiş toyuq həyatınıza təhlükə yarada bilər!
Pravda.az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Toyuq zəhərlənməsi, yəni çiy və ya yaxşı bişirilməmiş toyuq ətindən qaynaqlanan zəhərlənmə halları – xüsusilə yay aylarında artmaqdadır. Zəhərlənməyə səbəb olan bakteriyalar arasında Salmonella, Campylobacter və Clostridium perfringens ön sıralarda dayanır.
Pravda.az bildirir ki, toyuq zəhərlənməsi adətən yeməkdən 6-24 saat sonra baş verir. Əlamətlərə qarın ağrısı, ishal, ürəkbulanma, qusma, titrəmə və bəzən yüksək hərarət daxildir. Zəif immun sisteminə malik şəxslərdə vəziyyət daha ağır keçə bilər.
Diaqnoz həkim tərəfindən xəstəlik tarixçəsinin və simptomların araşdırılması ilə, bəzən isə laborator müayinələrlə qoyulur. Müalicə zamanı əsas məqsəd bədənin itirdiyi maye və duz balansını bərpa etməkdir. Ağır hallarda antibiotiklər və damardan maye verilməsi tövsiyə olunur.
Tövsiyə: Toyuq əti ən az 75°C-də bişirilməli, çiy ətlə təmas edən əşyalar yaxşı yuyulmalıdır. Belə hallarda profilaktik tədbirlər zəhərlənmənin qarşısını ala bilər.
Əgər ishal 2 gündən çox davam edirsə, yüksək hərarət və qanlı nəcis müşahidə olunursa, dərhal həkimə müraciət edilməlidir.
Əminə Bayramova

