Çörək yeməsək, arıqlayacağıq? DOĞRU BİLDİYİMİZ YANLIŞLAR
Bakivaxti-dan alınan məlumata görə, Icma.az bildirir Çörək yeməsək, arıqlayacağıq? DOĞRU BİLDİYİMİZ YANLIŞLAR.
"Yoluxucu xəstəliklərin tez-tez rast gəlindiyi qış aylarında karbohidratların diyetdən çıxarılması ediləcək ən əhəmiyyətli qidalanma səhvlərindən biridir".
Bakıvaxtı.az xəbər verir ki, bunu türkiyəli qidalanma və pəhriz mütəxəssisi Nur Ecem Baydı Özman deyib.
Yəqin ki, hər kəsin ətrafında arıqlamaq üçün pəhriz saxlayan və çörəkdən imtina edən şəxslər var.
Bəs görəsən, sağlamlıq və ya gözəllik üçün atılan bu addım hansı fəsadlara yol açır?
Mövzu ilə bağlı Bakıvaxtı.az-a açıqlama verən dietoloq Rəna Həsənova bildirib ki, arıqlamaq istəyənlər, pəhriz saxlayanlar adətən ilk olaraq çörəkdən imtina edirlər.
R.Həsənovanın sözlərinə görə, hətta çəkilərini qaydasında saxlamaq istəyənlər də olur ki, çörəyi əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Dietoloq qeyd edib ki, bu, ilk mərhələdə arıqlamağa kömək etsə də, orqanizmə olduqca zərər vurur.

Rəna Həsənova: Çörək lif miqdarını artıran ən vacib yeyinti məhsuludur
Müsahibimiz bağırsaqların zərərli mikroblara qarşı mübarizə aparmaq üçün lifə ehtiyac duyduğunu deyib. Bildirib ki, ehtiyac olan lif miqdarı hər nə qədər bəzi qidalar tərəfindən qarşılansa da, çörək lif miqdarını artıran ən vacib yeyinti məhsuludur və karbohidrat maddəsi bədənin ehtiyacı olan enerjini bərpa edir:
“Bir həftə çörək yemədiyimizdə bədənin ehtiyacı olan karbohidrat miqdarı azalır. Eyni zamanda karbohidratsızlıq deformasiyaya uğrayan sinir sistemi, yorğunluq, stress və əsəbilik halı kimi sağlıq problemlərinə səbəb olur”.
R.Həsənova çörəyin bədənin eyni zamanda şəkər miqdarını stabil saxladığını deyib və əlavə edib ki, şəkər miqdarı düşən insan şəkər koması yaşayır. Onu da vurğulayıb ki, aşırı miqdarda şirniyyat növü yemək isə zamanla tarazılıqsız çəki artımına səbəb olur.
Həmsöhbətimiz əlavə olaraq diqqətə çatdırıb ki, çörək insanı uzun zaman tox saxladığından bədən gün ərzində başqa qidaları qəbul etməyə ehtiyac hiss etməz:
“Ancaq çörək yeyilmədiyində insan hər qidanı qəbul etmək istəyir. Bu isə artıq çəki deməkdir və bəzi insanlarda qəbizlik, mədə bulanması, mədə ağrıları, şişkinlik kimi bir çox narahatlıqlara səbəb olur.
Məsləhət görürəm ki, ağ çörək yox, ev şəraitində kəpəkli bugda unundan çörək bişirilsin. Gün ərzində 2 dilim çörək yemək olar”.
Mina Mikayılova

