DİQQƏT! Saxta endirimlərə aldanıb, həddən artıq məhsul almayın!
“Bayram ərəfəsində sözsüz ki, süfrələri müxtəlif təamlar bəzəyir. Təamları ərsəyə gətirmək, alkaqollu və alkoqolsuz içkilər əldə etmək üçün vətəndaşlar bazar və marketlərə üz tuturlar. Bayramla əlqədar olaraq endirimdə olan məhsullardan çox alıb saxlamağın əhəmiyyəti yoxdur. Çünki biz məhsulları stokladığımız zaman çox vaxt saxlanc şəraitinin doğruluğuna əməl etmirik”.
Bu sözləri Demokrat.az-a açıqlamasında "Refresh Group" icraçı drektoru, qida mütəxəssisi Seymur Qafarov deyib.
O bildirib ki, əsasən, +5 dərəcəyə qədər olan, hisə verilmiş və süd məhsullarının saxlanma şəraitinə əməl edə bilmirik:
“Endirimə aldanıb həddən artıq məhsul almaq doğru deyil. Bayram zamanı hazırlanan yeməklər də soyuducuda böyük yer tutur. Bu zaman biz soyuducuda olması lazım gələn məhsulu kənarda saxlayırıq. Qida təhlükəsizliyini təmin etmək üçün istehlakçılar istehlak edə bildikləri qədər qida məhsulunu əldə etməlidir.
Məhsullar alan zaman “ENDİRİM” yapışqanının etiketin üstünə düşmədiyini dəqiqləşdirmək lazımdır. Yerli istehsaldırsa, etiketi oxumaq rahat olacaq. İdxal məhsuldursa, məhsulun üzərində və ya üzərinə vurulan yapışqanda mütləq şəkildə etiket məlumatları olmalıdır.
Məhsulun son istifadə tarixinin bayram günü də daxil olmaqla bir neçə gün öncə bitmədiyinə diqqət yetirmək lazımdır”.
Onun sözlərinə görə, elə məhsullar var ki, onlar bağlı şəkildə 2,3 hətta, 6 ay qala bilir:
“Ancaq qapağı açıldıqdan sonra 3 gün ərzində istehlak olunmalıdır. Həmin məhsullar ultrapasterizasiya edilmiş sayılır. Müxtəlif sous məhsulları, konsevrləşdirilmiş qidalar, vakum paketdə olan hisə verilmiş məhsulları da eyni sıraya aid etmək olar.
Həmin məhsullar oksigensiz mühitdən oksigenli mühitə keçdikdə istifadə müddəti qısalır.
Alkoqollu və ya alkoqolsuz içkiləri alarkən də son istifadə tarixinə baxmaq vacibdir. Hər hansı sual yaranarsa, paketin üzərindəki əlaqə vasitələri ilə birbaşa istehsalçı ilə əlaqə saxlamaq olar.
Şübhəli hal olduqda müvafiq dövlət qurumlarını xəbərdar etmək vacibdir”.
Əfsanə Kamal
Demokrat.az
Bu sözləri Demokrat.az-a açıqlamasında "Refresh Group" icraçı drektoru, qida mütəxəssisi Seymur Qafarov deyib.
O bildirib ki, əsasən, +5 dərəcəyə qədər olan, hisə verilmiş və süd məhsullarının saxlanma şəraitinə əməl edə bilmirik:
“Endirimə aldanıb həddən artıq məhsul almaq doğru deyil. Bayram zamanı hazırlanan yeməklər də soyuducuda böyük yer tutur. Bu zaman biz soyuducuda olması lazım gələn məhsulu kənarda saxlayırıq. Qida təhlükəsizliyini təmin etmək üçün istehlakçılar istehlak edə bildikləri qədər qida məhsulunu əldə etməlidir.
Məhsullar alan zaman “ENDİRİM” yapışqanının etiketin üstünə düşmədiyini dəqiqləşdirmək lazımdır. Yerli istehsaldırsa, etiketi oxumaq rahat olacaq. İdxal məhsuldursa, məhsulun üzərində və ya üzərinə vurulan yapışqanda mütləq şəkildə etiket məlumatları olmalıdır.
Məhsulun son istifadə tarixinin bayram günü də daxil olmaqla bir neçə gün öncə bitmədiyinə diqqət yetirmək lazımdır”.
Onun sözlərinə görə, elə məhsullar var ki, onlar bağlı şəkildə 2,3 hətta, 6 ay qala bilir:
“Ancaq qapağı açıldıqdan sonra 3 gün ərzində istehlak olunmalıdır. Həmin məhsullar ultrapasterizasiya edilmiş sayılır. Müxtəlif sous məhsulları, konsevrləşdirilmiş qidalar, vakum paketdə olan hisə verilmiş məhsulları da eyni sıraya aid etmək olar.
Həmin məhsullar oksigensiz mühitdən oksigenli mühitə keçdikdə istifadə müddəti qısalır.
Alkoqollu və ya alkoqolsuz içkiləri alarkən də son istifadə tarixinə baxmaq vacibdir. Hər hansı sual yaranarsa, paketin üzərindəki əlaqə vasitələri ilə birbaşa istehsalçı ilə əlaqə saxlamaq olar.
Şübhəli hal olduqda müvafiq dövlət qurumlarını xəbərdar etmək vacibdir”.
Əfsanə Kamal
Demokrat.az
Baxış sayı:54
Mənbə:https://demokrat.az