Donuz salası xərçəngdən qoruyur? Həkimdən açıqlama
Donuz piyinin zərərli və ya faydalı olması ilə bağlı müzakirələr davam edir. Hətta deyirlər ki, profilaktik məqsədlə ildə bir az sala yemək ölümdən başqa çox xəstəliklərdən qoruyur.
“Medicina” xəbər verir ki, Yekaterina Kaşux öz fikirlərini bölüşüb.
"Donuz piyi D vitamininin təbii mənbəyidir. Bu maddə kalsium və fosforu mənimsəməyə kömək edir, immunitet sistemini və sinir sistemini dəstəkləyir, iltihabın şiddətini azaldır.
D vitamininin isə xərçəng, 2-ci tip diabet və Alzheymer xəstəliyinin qarşısını almağa kömək etdiyi sübut olunub.
Bundan əlavə, bir çox insanın donuz yağından çəkinməsinin səbəbi xolesteroldur.
Mədə-bağırsaq xəstəlikləri olanlar, eləcə də infarkt və ya insult keçirmiş şəxslər donuz piyindən istifadəni məhdudlaşdırmalıdır. Xroniki pankreatit və xolesistit də üçün tövsiyə edilmir.
Qəhvənin qaraciyər, ürəyə və qan damarlarına zərərli olduğuna dair mif olduğu kimi, piy haqqında da mif var. Piy çox yüksək kalorili, lakin bir çox cəhətdən sağlam, tərkibində çoxlu doymamış yağ turşuları olan bir məhsuldur”
Aygün Musayeva