Əli həkim özünü sağlam hesab edən üç növ məhsulun adını çəkir
Icma.az, Sia Az-dan verilən məlumata əsaslanaraq, xəbər verir.
...Türkiyəli həkim Nahid Əlinin fikrincə, "sağlam" protein çubuqları, bitki yağları və vegan ət əvəzediciləri həzm problemlərinə səbəb ola bilər, hipertoniya və xərçəng riskini artırır.
SİA-nın məlumatına görə, ekspertin sözlərini Daily Mail sitat gətirir.
Doktor Əli qeyd edib ki, zülal barları və şirin ətirli qatıqlarda çox vaxt bağırsaq florasını pozan şəkər və süni əlavələr olur. Bundan əlavə, bu məhsullarda şişkinlik və həzm problemlərinə səbəb ola biləcək süni tatlandırıcılar, şəkər spirtləri və işlənmiş zülallar var.
Mütəxəssis kolza və soya kimi “dəbli” bitki yağları ilə də ehtiyatlı olmağa çağırıb. İş ondadır ki, onların tərkibində zeytun yağı kimi “klassik” yağlardan daha çox omeqa-6 yağ turşusu var.
Orta səviyyədə omeqa-6 yağ turşuları sağlamlıq üçün faydalıdır, lakin çox olması bədəndə iltihabın səviyyəsini artıra bilər.
Aldadıcı sağlam məhsulların üçüncü növünə "süni ət" və ondan hazırlanan məhsullar - kolbasa, donuz və burger daxildir.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, ət əvəzediciləri tərkibində emulqatorlar, stabilizatorlar, dad artırıcılar və süni rənglər olan yüksək emal olunmuş məhsullardır.
Bundan əlavə, vegan ətində adi ətdən daha çox duz, şəkər və yağ var. Bu cür qidaların həddindən artıq istehlakı yalnız kilo almağa kömək etmir, həm də hipertoniya inkişaf riskini artırır.
Nazlı Almuradova

