Elm Belçika pivəsinin unikallığını izah etdi...
Icma.az, Sia Az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
...Sürixdəki İsveçrə Federal Texnologiya İnstitutunun (ETH Zurich) tədqiqatçıları Belçika pivəsini digər növlərdən fərqləndirən köpük qapağının unikal dayanıqlığının izahını tapıblar.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə New Voice yazır.
Yumşaq Materiallar Departamentinin professoru Yan Vermantın rəhbərlik etdiyi bir qrup bu layihəyəyə yeddi il həsr edərək, qabarcıqların əmələ gəlməsinin və qorunmasının fiziki mexanizmlərini aşkar etməyə çalışıb.
...Physics of Fluids jurnalında dərc olunan işin müəlliflərinin qeyd etdiyi kimi, pivənin keyfiyyəti onun köpüyünün keyfiyyəti ilə ayrılmaz şəkildə bağlıdır.
Çox vaxt pivə istehsalçıları və istehlakçılar üçün ilk göstəricidir. Məlum oldu ki, müxtəlif növlərin sabitliyin öz "sirrləri" var.
Belçika alesləri arasında Tripel ən sabit köpüyü, Dubbeldə bir qədər zəif, daha az spirt tərkibli və daha az sıx fermentasiya ilə Singel köpüyü saxlamaq qabiliyyətini ən az göstərdi. Alimlər həmçinin əsas İsveçrə istehsalçılarının lagerlərini sınaqdan keçirdilər və müəyyən etdilər ki, bəzi hallarda onların köpükləri Belçika köpüyü ilə rəqabət edə bilər, baxmayaraq ki, qabarcıq əmələ gəlməsinin fiziki prosesləri əhəmiyyətli dərəcədə fərqlidir.
Əvvəlki fikirlər, köpükün özlülük və səthi gərginliyə təsir edən arpa səməni zülalları sayəsində saxlanması ilə nəticələndi.
Bununla belə, yeni tədqiqatlar daha mürəkkəb mənzərəni göstərdi. Singeldə zülallar köpüyü sabitləşdirən bir süspansiyon meydana gətirən kiçik parçalar şəklində toplanır, Dubbeldə isə zülallar bir növ şəbəkə halında bir-birinə qarışaraq, qabarcıqların ətrafında güclü membran əmələ gətirir.
Alimlər vurğulayırlar ki, onların işinin əhəmiyyəti pivə hazırlamaqdan çox-çox kənara çıxır. Oxşar prinsiplər elektrik nəqliyyat vasitələri üçün sürtkü yağlarında və ya flüor və silikonsuz yeni ekoloji təmiz səthi aktiv maddələrin hazırlanmasında arzuolunmaz köpüklə bağlı problemləri həll etməyə kömək edə bilər.
...Tədqiqat göstərir ki, adi pivə qabarcıqları haqqında biliklər materialşünaslıq və mühəndislikdə innovasiyalar üçün necə əsas təşkil edə bilər.
Bunu Yan Vermant bildirib.
Əli Babayev
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:113
Bu xəbər 02 Sentyabr 2025 21:37 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















