Ən zərərli giləmeyvə: Hər birimiz onu yeyirik
Icma.az, News24 saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Şirəli üzüm salxımı təbiətin ən zərərsiz nemətlərindən biri kimi görünsə də, mütəxəssislər bu fikri yenidən nəzərdən keçirməyə çağırır.
News24.az xəbər verir ki, qastroenteroloq Darya Utyumovanın son açıqlamasına görə, əhalinin təxminən 15%-i üçün üzüm ciddi sağlamlıq riski daşıya bilər.
Əsas təhlükə bu giləmeyvənin yüksək şəkər tərkibidir. Belə ki, cəmi 100 qram üzüm 16 qram şəkər ehtiva edir – bu da bir ovuc giləmeyvədə 3 ədəd təmizlənmiş şəkər parçasına bərabərdir. Bu miqdar, şəkərli diabet xəstələrinin gündəlik karbohidrat limitinin təxminən 80%-ni təşkil edir və qanda qlükoza səviyyəsinin 2-3 mmol/l artmasına səbəb ola bilər.
Qastroenteroloq xəbərdarlıq edir ki, üzüm həm də digər gözlənilməz risklər yarada bilər. Məsələn:
Qida allergiyasının hər 20-ci halı üzümlə əlaqələndirilir.
Qastritdən əziyyət çəkən insanlarda üzüm turşuluğu 40%-ə qədər artırır.
500 qram üzüm isə bir insanın gündəlik kalori ehtiyacının təxminən üçdə ikisinə bərabərdir ki, bu da arzuolunmaz çəki artımına səbəb ola bilər.
Mütəxəssislər tövsiyə edir: üzümün faydalarını inkar etmək olmaz, lakin onu miqdarında və sağlamlıq vəziyyətinə uyğun şəkildə istehlak etmək vacibdir.
Aqil


