Əsl kərə yağı belə olur Qida eksperti AÇIQLADI
Redaktor.az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
"Kərə yağının keyfiyyətini müəyyən etmək üçün bir neçə üsul mövcuddur".
Bunu Redaktor.az-a açıqlamasında qida eksperti Fərid Səfərov bildirdi.
Onun sözlərinə görə, ilk olaraq, etiketə diqqət yetirmək lazımdır:
"Tərkibində yalnız “süd yağı” və ya “pasterizə qaymaq” yazılmalıdır. Əgər etiketdə “bitki yağı”, “marqarin”, “emulsifikator” kimi ifadələr varsa, bu, saxta və ya qarışıq yağın olduğuna işarədir. Kərə yağının tərkibindəki süd yağı faizi 80–82% arasında olmalıdır (bəzən 82,5%). Bu, real kərə yağının standartıdır. Bir digər üsul isə temperatur testləri etməkdir. Kərə yağı soyuducudan çıxarıldığında sərt olur və bıçaqla çətin kəsilir. Saxta və ya qarışıq yağlar isə yumşaq qalır, çünki içində bitki yağı çoxdur. Təmiz kərə yağı isə otaq temperaturunda 15–20 dəqiqəyə yumşalır, amma yağlı su buraxmır. Əgər su və ya yağ ayrılırsa, bu, qarışıq məhsuldur. Qızdırma testi də kərə yağının keyfiyyətini müəyyən etməyə kömək edir. Bir parça kərə yağını tavaya qoyub əridin. Əgər yağ köpürür, qoxusu südlü və təbii gəlirsə, bu təmiz kərə yağıdır. Əgər yağ yanır, qoxusu ağır və sintetikdirsə, bu, qarışıq və ya marqarindir".
Müsahibimiz əlavə etdi ki, yağlarda rəng və qoxuya da diqqət yetirmək lazımdır:
"Təmiz kərə yağının rəngi açıq sarıdan qızılıya qədər dəyişə bilər. Həddindən artıq tünd rəng isə çox vaxt rəngləndirici göstəricisidir. Kərə yağının qoxusu südə bənzər, təzə və azca “qaymaq” qoxusu kimi olmalıdır. Tünd ətir, plastmas kimi qoxu varsa, bu yağ saxtadır. Mənşə və marka da kərə yağının keyfiyyətini müəyyən etməkdə vacib rol oynayır. Yerli və ya xarici fərqi olmadan, əsas məsələ istehsalçının şəffaflığı və süd mənbəyidir. Türkiyə, İran və ya yerli brendlər arasında ən vacib fərq süd keyfiyyətində və istehsal texnologiyasındadır. Etibarlı şirkətlər südü antibiotiksiz və təbii yolla əldə edir, bu da yağın qoxusuna və teksturasına müsbət təsir göstərir".
Ekspertin sözlərinə görə, kərə yağının gündəlik istifadəsi insanın yaşına, fiziki aktivliyinə və ümumi qidalanmasına bağlıdır.
"Kərə yağı A, D, E və K kimi yağda həll olan vitaminlərlə zəngindir, amma eyni zamanda doymuş yağ mənbəyidir. Buna görə də, kərə yağını digər yağ mənbələri (zeytun yağı, qoz, avokado və s.) ilə balanslaşdırmaq tövsiyə edilir. Qan xolesterolu yüksək olan şəxslər kərə yağını az miqdarda və səhər yeməyində istifadə etməlidirlər. Hər bir qidanı normasında qəbul etmək, onun faydasından düzgün yararlanmaq deməkdir", - deyə Fərid Səfərov vurğuladı.
Xədicə BAXIŞLI
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:35
Bu xəbər 05 Noyabr 2025 20:14 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















