Ət alarkən sertifikat və möhür tələb olunmalıdır Ekspert
Icma.az, Demokrat.az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
"İstənilən ət məhsulunun insan sağlamlığına təsiri onun mənşəyindən daha çox təhlükəsizlik nəzarətindən, saxlanma və emal şəraitindən asılıdır. Əgər idxal olunan ət rəsmi qaydada baytarlıq yoxlanışından keçibsə, mikrobioloji və kimyəvi göstəriciləri normaya uyğundursa, qida baxımından yerli ətlə ciddi fərqi olmur".
Bunu qida mühəndisi, ekspert Güldanə Qasımlı Demokrat.az-a açıqlamasında deyib.
Onun sözlərinə görə, bazarlarda mənşəyi, kəsim tarixi və saxlanma temperaturu barədə aydın məlumat verilməyən ətlər risk daşıyır:
“Uzunmüddətli daşınma və dondurulma prosesləri zamanı düzgün texnologiya tətbiq edilməzsə, ətin qida dəyəri azalır və bakterial çirklənmə ehtimalı artır. Belə məhsullar xüsusilə uşaqlar, hamilə qadınlar və yaşlılar üçün təhlükəli ola bilər. Şübhəli ətlərin tərkibində antibiotik qalıqları və ya ağır metalların olma riski də istisna edilmir. Bu cür ətlərlə mütəmadi qidalanma həzm problemləri, immun zəiflik və allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. İstehlakçılar ət alarkən mütləq sertifikat, möhür və saxlanma şəraitinə diqqət etməlidir. Rəngi, qoxusu və teksturası normal olmayan ətlər qətiyyən istifadə edilməməlidir. Sağlam qidalanma üçün keyfiyyəti şübhə doğurmayan, izlenəbilən mənşəyə malik ət məhsullarına üstünlük verilməsi tövsiyə olunur”.
Leyla Turan
Demokrat.az
Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
Bunu qida mühəndisi, ekspert Güldanə Qasımlı Demokrat.az-a açıqlamasında deyib.
Onun sözlərinə görə, bazarlarda mənşəyi, kəsim tarixi və saxlanma temperaturu barədə aydın məlumat verilməyən ətlər risk daşıyır:
“Uzunmüddətli daşınma və dondurulma prosesləri zamanı düzgün texnologiya tətbiq edilməzsə, ətin qida dəyəri azalır və bakterial çirklənmə ehtimalı artır. Belə məhsullar xüsusilə uşaqlar, hamilə qadınlar və yaşlılar üçün təhlükəli ola bilər. Şübhəli ətlərin tərkibində antibiotik qalıqları və ya ağır metalların olma riski də istisna edilmir. Bu cür ətlərlə mütəmadi qidalanma həzm problemləri, immun zəiflik və allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. İstehlakçılar ət alarkən mütləq sertifikat, möhür və saxlanma şəraitinə diqqət etməlidir. Rəngi, qoxusu və teksturası normal olmayan ətlər qətiyyən istifadə edilməməlidir. Sağlam qidalanma üçün keyfiyyəti şübhə doğurmayan, izlenəbilən mənşəyə malik ət məhsullarına üstünlük verilməsi tövsiyə olunur”.
Leyla Turan
Demokrat.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:Ət alarkən satıcıdan sənəd tələb olunmalıdır Ekspert
03 Noyabr 2025 20:28
Ekspert: “Dəhliz məsələsinə İstanbulda möhür vurulub”
17 İyul 2025 21:14
Məhərrəm ayında ət ucuzlaşacaq? Ekspert
23 İyun 2025 14:54
Yeni il ərəfəsində ət bahalaşacaq EKSPERT
09 Dekabr 2025 17:24
Çiy ət və ət məhsulları yeməyin hansı təhlükələri var? Ekspert AÇIQLADI
26 Avqust 2025 18:15
Baxış sayı:63
Bu xəbər 22 Dekabr 2025 19:42 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















