Ev turşuları hər fəsil niyə zəhərlənməyə səbəb olur? AÇIQLAMA
Icma.az, Demokrat.az portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
“Bərdədə bir ailənin dörd nəfəri pomidor turşusundan zəhərlənib. Təəssüf ki, belə hallar demək olar ki, hər fəsil baş verir”.
Bunu qida mühəndisi, ekspert Güldanə Qasımlı Demokrat.az-a açıqlamasında deyib.
O qeyd edib ki, səbəb isə turşuların təhlükəsizlik qaydalarına uyğun hazırlanmadığı üçündür:
“ Ev turşularında ən böyük risk botulizm adlanan zəhərlənmədir. Bu mikrob havasız bankada çoxalır və çox təhlükəlidir. Turşu hazırlayanda kifayət qədər sirkə, duz və təmiz qabdan istifadə olunmalıdır. Bankalar yaxşı sterilizasiya edilməlidir. Pomidor turşusu daha risklidir, çünki pomidor çox turş deyil. Ona görə əlavə sirkə və ya limon duzu vacibdir. İnsanlar tərəvəzləri yaxşı yuyanda, köhnə qapaqdan istifadə edəndə və ya bankanı tam qaynatmayanda zəhərlənmə riski artır. Zəhərlənmə əlamətləri – ürəkbulanma, qusma, qarın ağrısı, halsızlıq başlayanda bunu “adi mədə pozuntusu” kimi qəbul etmək olmaz. Dərhal həkimə getmək lazımdır. Ev şirniyyatları və turşuları hazırlayanda qaydalara əməl edilməlidir. Qapağı şişmiş, qoxusu dəyişmiş, rəngi fərqli olan turşular qətiyyən istifadə olunmamalıdır”.
Leyla Turan
Demokrat.az
Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
Bunu qida mühəndisi, ekspert Güldanə Qasımlı Demokrat.az-a açıqlamasında deyib.
O qeyd edib ki, səbəb isə turşuların təhlükəsizlik qaydalarına uyğun hazırlanmadığı üçündür:
“ Ev turşularında ən böyük risk botulizm adlanan zəhərlənmədir. Bu mikrob havasız bankada çoxalır və çox təhlükəlidir. Turşu hazırlayanda kifayət qədər sirkə, duz və təmiz qabdan istifadə olunmalıdır. Bankalar yaxşı sterilizasiya edilməlidir. Pomidor turşusu daha risklidir, çünki pomidor çox turş deyil. Ona görə əlavə sirkə və ya limon duzu vacibdir. İnsanlar tərəvəzləri yaxşı yuyanda, köhnə qapaqdan istifadə edəndə və ya bankanı tam qaynatmayanda zəhərlənmə riski artır. Zəhərlənmə əlamətləri – ürəkbulanma, qusma, qarın ağrısı, halsızlıq başlayanda bunu “adi mədə pozuntusu” kimi qəbul etmək olmaz. Dərhal həkimə getmək lazımdır. Ev şirniyyatları və turşuları hazırlayanda qaydalara əməl edilməlidir. Qapağı şişmiş, qoxusu dəyişmiş, rəngi fərqli olan turşular qətiyyən istifadə olunmamalıdır”.
Leyla Turan
Demokrat.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:Ev almaq niyə çətinləşir? AÇIQLAMA
18 Aprel 2025 12:38
Toya yeməyə gedirik, ya zəhərlənməyə? AÇIQLAMA
26 Sentyabr 2025 11:11
Mətbəxdə zibil saxlamayın Zəhərlənməyə səbəb olur
18 Avqust 2025 16:52
Qarpızın təhlükəli tərəfi: Zəhərlənməyə səbəb olur
22 İyul 2025 12:01
AQTA: Astarada zəhərlənməyə ev şəraitində hazırlanan qidalar səbəb olub
06 Sentyabr 2025 19:15
Baxış sayı:53
Bu xəbər 08 Dekabr 2025 13:05 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















