Icma.az
close
up
RU
Göyərtini yeməyə nə zaman əlavə etmək olar?

Göyərtini yeməyə nə zaman əlavə etmək olar?

Lent az portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.

Göyərti, ən sadə yeməyi belə kulinariya sənətinin bir əsərinə çevirə bilər — ona xüsusi dad və ətir qatır. Lakin bu möcüzə yalnız bir şərtlə baş verir: göyərti yeməyə düzgün zamanda əlavə olunmalıdır.

Lent.az-ın xəbərinə görə, tanınmış aşpazların fikrincə, bu tez xarab olan inqrediyentin yeməyə əlavə olunması üçün ən uyğun məqam adətən bişirmənin son mərhələsidir. Amma bəzi hallarda bu qaydadan istisnalar da mövcuddur.

Göyərti dərhal yeməyə əsas xüsusiyyətlərini verir - dad, ətir və rəng. Bu, əsas kulinariya qanunlarından biridir. Ancaq göyərtinin tərkibindəki efir yağları (xüsusən cəfəri, şüyüd, keşniş, reyhan və yaşıl soğanda) yüksək temperaturun təsirinə qarşı çox həssasdır.

Uzun müddət qızdırıldıqda bu xüsusiyyətlər sürətlə yox olur: göyərti solur, rəngi itir, aroması buxarlanır, dadı isə bəzən xoşagəlməz, "pərt düşmüş ot" kimi olur. Ona görə də şorba, bulyon, sous kimi maye yeməklərdə göyərti demək olar ki, həmişə ən sonda əlavə olunur. Aromasını, dadını və faydalı maddələrini qorumaq üçün yumşaq yarpaqlar ocaqdan götürüldükdən sonra və ya süfrəyə verilməzdən az əvvəl qazana əlavə olunur. İsti yemək efir yağlarının açılmasına imkan verir, lakin onları yandırmaz.

Qarnir yeməklərində - tərəvəz, püresi və ya dənli yeməklərdə doğranmış göyərti təxminən süfrəyə verilməzdən beş dəqiqə əvvəl əlavə etmək məsləhətdir. Bu müddət ərzində göyərti bir az isinir, zərif şəkildə ətrini buraxır, lakin təravətini və elastikliyini itirmir. Ayrıca qeyd etmək lazımdır ki, bəzi göyərtilər, məsələn, keşniş və reyhan bıçaqla doğranmaq əvəzinə əllə parçalanmalıdır. Bu yanaşma  yarpaqların quruluşuna daha az zərər verir, efir birləşmələrini qoruyur və təbii aromanın daha yaxşı açılmasına imkan yaradır. Həm də bu, yeməyə evdə bişirilmiş, rahat və isti görünüş qazandırır.
 

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:97
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 08 May 2025 12:57 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

UEFA Çempionlar Liqasının formatı dəyişir

03 Oktyabr 2025 23:56see161

Xalq artisti Tünzalə Ağayeva “Best of Aygun” layihəsində VİDEO

03 Oktyabr 2025 19:21see150

Fransa klubunun qapıçısını 20 ilədək həbs gözləyir

04 Oktyabr 2025 04:23see139

Xalq artisti Hacıbaba Bağırovun vəfatından 19 il ötür

04 Oktyabr 2025 09:36see138

ABB və “Azər Türk Bank”la bağlı FƏRMAN

04 Oktyabr 2025 11:57see136

Cabir İmanovun dəfnində bu foto rezonans yaratdı Sirlər açıldı

03 Oktyabr 2025 21:18see135

Yeni dövrün manifesti: İlham Əliyevin BMT tribunasından sülh, qələbə və ədalət çağırışı

04 Oktyabr 2025 10:56see135

Bu kimi nailiyyətlər gələcək qələbələr üçün möhkəm zəmin yaradır Rövşən Nəcəf

04 Oktyabr 2025 20:35see132

Yaponiya hakim partiyanın yeni sədrini seçəcək

04 Oktyabr 2025 05:22see132

Premyer Liqa: “Sumqayıt” “Turan Tovuz”a qarşı

04 Oktyabr 2025 09:45see132

Türkiyənin energetika naziri: “Rusiya nefti ilə bağlı qərarı şirkətlər özləri verir”

03 Oktyabr 2025 20:50see132

Qan şəkərini tarazlayan təbii qidalar Şəkərə qarşı təsirli üsul

04 Oktyabr 2025 05:06see131

AXINA QARŞI BİR ÖMÜR SEYİD ƏZİM OLMAQ

04 Oktyabr 2025 10:31see130

Alzheimerin müalicəsində yeni üsul kəşf olundu

04 Oktyabr 2025 07:07see130

Tiflisdə 3 nəfərlik ailə 22 ci mərtəbədən yıxılaraq ölüb

04 Oktyabr 2025 15:34see127

Atam ağlayırdı, anam keyimişdi, mən isə qəh qəhə atıram

04 Oktyabr 2025 14:52see125

Saatlıda piyadanın vurulması ilə nəticələnən qəza olub

04 Oktyabr 2025 01:33see122

Mohave səhrasında naməlum təyyarə görənləri heyrətləndirdi

05 Oktyabr 2025 02:32see121

Gürcüstanın ABŞ dakı səfiri Dövlət Departamentinə çağırılıb

04 Oktyabr 2025 21:13see120

Ən faydalı turşu

04 Oktyabr 2025 10:00see119
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri