Hansı məhsulları mikrodalğalı sobada qızdırmaq olmaz?
Icma.az, Yeniavaz portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Mikrodalğalı soba yeməyi yenidən qızdırmaq üçün əlverişli və sürətli bir üsuldur, lakin faydalı xüsusiyyətlərini itirməmək, toxumasını dəyişdirməmək və hətta zərərli maddələr əmələ gətirməmək üçün bəzi məhsulları mikrodalğalı sobada qızdırmamaq daha yaxşıdır.
Yeniavaz.com xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya Qida Təhlükəsizliyi kafedrasının dosenti Nataliya Fomenko danışıb.
“Yumurtaları (qaynadılmış və ya qabığında) qızdırmaq olmaz.Bu içəridə buxar yığıldığı üçün partlama riski ilə bağlıdır. Qaynar suda yenidən qızdırmaq daha yaxşıdır.
Ana südünü və ya körpə qidasını yenidən qızdırmayın. Qeyri-bərabər istilik uşaq üçün təhlükəli olan “isti nöqtələr” yarada bilər. Su hamamında yenidən qızdırmaq məsləhətdir”, - Fomenko deyib.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər də (ispanaq, kərəviz, kahı) yenidən qızdırılmamalıdır. Mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda nitratlar potensial zərərli nitrozaminlərə çevrilə bilər. Tərkibində acı bibər (çili, jalapeno) olan qidalar qızdırıldıqda kapsaisin ifraz edir ki, bu da buxarlanır və gözün və tənəffüs yollarının selikli qişasını qıcıqlandıra bilər.
“Göbələkləri mikrodalğalı sobada qızdırmaq məsləhət görülmür. Zülallar tez məhv olur və bu, həzm pozğunluğu riskinə səbəb olur. Ən yaxşısı ocaqda orta odda qızdırmaqdır. Mikrodalğalı sobalar bitki yağlarının oksidləşməsinə və faydalı xüsusiyyətlərinin itirilməsinə səbəb ola bilər: zeytun, kətan toxumu”, - ekspert əlavə edib.
Mikrodalğalı sobada balı qızdırmaq faydalı xüsusiyyətlərin itirilməsinə səbəb ola bilər. Bu onunla bağlıdır ki, qızdırılan zaman kristallar dəyişir və bal artıq şəkərlənmir. Yüksək temperaturda balın tərkibində olan fermentlər və vitaminlər ölür və bəzi araşdırmalara görə kanserogen olan hidroksimetilfurfural (HMF) əmələ gəlir. Risklərdən qaçmaq üçün balı su hamamında əritmək yaxşıdır.
“Mikrodalğalı sobalar C vitamini itkisini sürətləndirir və dondurulmuş meyvə və giləmeyvələrin strukturunu sulu edir. Düyü mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda təhlükəli ola bilər, çünki onun tərkibində qızdırılan zaman məhv edilməyən və zəhərlənməyə səbəb olan “Bacillus cereus” bakteriyası ola bilər.
Bu mövzuda digər xəbərlər:Bu məhsulları mikrodalğalı sobada qızdırmaq olmaz
11 Avqust 2025 15:39
Plovu mikrodalğalı sobada qızdırmaq olmaz Xəbərdarlıq
10 Sentyabr 2025 17:40
Plovu mikrodalğalı sobada qızdırmaq olmaz Zəhərləyir
24 Oktyabr 2025 18:11
Yeməkləri mikrodalğalı sobada plastik qablarda niyə qızdırmaq olmaz?
17 Mart 2025 21:52
Mikrodalğalı sobada yemək qızdırmaq təhlükəldir? Mütəxəssisdən AÇIQLAMA
08 Sentyabr 2025 17:44
Baxış sayı:46
Bu xəbər 12 Avqust 2025 22:34 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















