Bu məhsulları mikrodalğalı sobada qızdırmaq olmaz
Bakivaxti portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Yumurta, göbələk və yarpaqlı tərəvəzləri mikrodalğalı sobada qızdırmaq olmaz.
Bakıvaxtı.az "Gazeta.ru"ya istinadən xəbər verir ki, bunu ROSBIOTECH Universitetinin qida təhlükəsizliyi kafedrasının dosenti Natalia Fomenko deyib.
O, bildirib ki, mikrodalğalı soba yeməyi qızdırmaq üçün rahat və sürətli bir yoldur, lakin bəzi məhsulların faydalı xüsusiyyətlərini itirməməsi, teksturasını dəyişməməsi və hətta zərərli maddələr əmələ gətirməməsi üçün mikrodalğalı sobada qızdırılmaması daha yaxşıdır.
"Yumurtaları qaynar suda qızdırmaq daha yaxşıdır. Ana südünü və ya uşaq qidasını qızdırmaq olmaz. Qeyri-bərabər qızdırma körpə üçün təhlükəli ola bilər. Həmçinin yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər də yenidən qızdırılmamalıdır. Mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda nitratlar potensial zərərli nitrozaminlərə çevrilə bilər. Tərkibində acı bibər (çili, jalapeno) olan qidalar qızdırıldıqda kapsaisin ifraz edir ki, bu, gözün və tənəffüs yollarının selikli qişasını qıcıqlandıra bilər.
"Göbələkləri mikrodalğalı sobada qızdırmaq məsləhət görülmür. Zülallar tez məhv olur və bu, həzm pozğunluğu riskinə səbəb olur. Mikrodalğalı sobalar bitki yağlarının oksidləşməsinə və faydalı xüsusiyyətlərinin itirilməsinə səbəb ola bilər" - Fomeko qeyd edib.
Dosent vurğulayıb ki, mikrodalğalı sobalar C vitamini itkisini sürətləndirir. Düyü, yarımfabrikat ət məhsullarının da mikrodalğalı sobada qızdırılması arzuolunan deyil.
Gülşən Şərif


