Həftədə 3 dəfə kartof yesəniz: NƏ OLAR?
Cebheinfo saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Həftədə üç porsiya kartof qızartması yemək 2-ci tip diabetin inkişaf riskini 20% artıra bilər.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, bunu yeni bir araşdırma üzə çıxarıb. Ancaq kartof həvəskarlarının ümidsizliyə qapılmasına ehtiyac yoxdur. “The BMJ”-də dərc olunan araşdırmaya görə, oxşar miqdarda bişmiş, qaynadılmış və ya kartof püresi yeyən insanlar xroniki xəstəliyə tutulma riski altında deyillər.
Harvard Universitetinin rəhbərlik etdiyi tədqiqatçılar qrupu "Daha çox kartof istehlakı ilə 2-ci tip şəkərli diabet riskinin artması arasındakı əlaqə, ilk növbədə, kartof qızartması ilə idarə olunur",-deyib.
Kartofda lif, kalium və C vitamini kimi qida maddələri var, lakin onlar enerji üçün qlükozaya parçalanan karbohidrat növü olan nişastada da yüksəkdir. Kartof 2-ci tip diabet, yüksək qan təzyiqi və çəki artımı riskinin artmasına rəvac verir. Lakin son tapıntılar kartofu bişirmə tərzimizin sağlamlığımız üçün necə vacib olduğunu vurğulayır.Barselonadakı Kataloniya Açıq Universitetinin müəllimi Diana Diaz Rizzolo deyib:
"Qidalanmada təkcə nə yediyimiz deyil, həm də nə yeməyi dayandırdığımız vacibdir".
Tədqiqat ABŞ-də 205000-dən çox insanı 30 ildən çox müddət ərzində izləyib. Həmin müddət ərzində 22 mindən çox insana 2-ci tip şəkərli diabet diaqnozu qoyulub. Tədqiqat nadir hallarda kartof yeyən insanlarla müqayisədə həftədə ən azı yeddi porsiya kartof yeyənlərin 2-ci tip diabetə tutulma riskinin 12% daha çox olduğunu göstərib. Həftədə üç dəfə kartof qızartması yeyən insanların şəkər xəstəliyinə tutulma riski onu nadir hallarda yeyənlərə nisbətən 20% daha yüksək olub. Həftədə yeddi porsiyada risk 27%-ə yüksəlib.
Xəzər
“Cebheinfo.az”


