Hər dişləmə ölümə yaxınlaşdırır: Ağzına belə toxunma!
News24 portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Hər gün “praktik” deyə istehlak etdiyimiz qəlyanaltılar, düşündüyünüzdən daha təhlükəli ola bilər. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: Ultra işlənmiş qidaların istehlakı cəmi 10% artdıqda belə erkən ölüm riski 3% artır.
News24.az xəbər verir ki, Braziliyada São Paulo Universitetinin rəhbərliyi ilə aparılan və 240 mindən çox insanı əhatə edən genişmiqyaslı araşdırma bu nəticəni ortaya qoyub. Xüsusilə 30-69 yaş aralığında risk daha yüksəkdir. Prof. Carlos Augusto Monteiro-nun hazırladığı NOVA təsnifatına görə, bu məhsullar demək olar ki, heç “gerçək qida” içərmir – əsasən kimyəvi maddələr, dadlandırıcılar və sintetik qatqılarla hazırlanır.
Digər araşdırmalar da oxşar nəticələr göstərir. Ultra işlənmiş qidaların:
Anksiyete riskini %53,
Obezite riskini %55,
Tip 2 diabet riskini %40,
Yuxu pozuntusu riskini %41,
Depressiya və erkən ölüm riskini isə %20 artırdığı bildirilir.
Hətta gündə cəmi bir porsiya artım belə bu riskləri artırmağa bəs edir. ABŞ-da orta statistik insanın qəbul etdiyi kalorinin 55%-i bu tip qidalardan gəlir. Tədqiqatçılara görə, bu nisbət sıfırlansaydı, təkcə 2017-ci ildə 124 min erkən ölümün qarşısı alınardı.
Bəzi mütəxəssislər nəticələrin tam səbəb-nəticə əlaqəsi qurmadığını qeyd etsələr də, müxtəlif ölkə və mədəniyyətlərdə əldə olunan bənzər nəticələr bu məhsulların zərərsiz olmadığını göstərir.
Xeyrənsə Piriyeva

