İllərlə zərərlidir deyib yeməyə imkan verməyiblər Əslində çox faydalı imiş
Milli.az portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
"İstədiyiniz qədər kabab yeyə bilərsiniz, amma yanında çörək və ya düyü yeməyin"
Milli.Az xəbər verir ki, bunu Prof. Dr. Canan Karatay deyib.
Onun sözlərinə görə yağlardan qorxmağa ehtiyac yoxdur, çünki bədəni kökəldən və xəstəliklərə yol açan əsas amil karbohidratlardır.
"Yağ yemədiyiniz üçün şəkər yeyirsiniz və bu da bədəndə yağ formasında toplanır. İnsanlar bu səbəbdən kökəlir" - deyə Karatay vurğulayıb.
Professor əlavə edib ki, artıq 30-40 il əvvəlin kalori hesabı keçərsizdir və belə deyib: "Çörək, düyü, kartof, makaron, şirniyyatlar, qazlı içkilər bədənə daxil olanda şəkəri sürətlə artırır. Bunlar bədən üçün zəhərdir. Vücud bunu zərərsizləşdirmək üçün insülin ifraz edir. Sağlam yağlardan qorxmaq lazım deyil, əksinə yağ yeyərək artıq çəkidən qurtulmaq olar, çünki yağ aclıq yaratmır və bədəni uzun müddət enerji ilə təmin edir".
Şəkər xəstəliyindən də danışan Karatay bu xəstəliyin genetik olmadığını, həddindən artıq şəkər istehlakı nəticəsində yarandığını bildirib:
Adana kababı ilə bağlı suala cavab verən professor belə deyib: "İstədiyiniz qədər kabab yeyə bilərsiniz, amma yanında çörək və ya bulqur pilavı yeməyin".
Karatay insülin dirəncinin II tip diabetin xəbərçisi olduğunu bildirib. Onun sözlərinə görə insülin dirənci enerji çatışmazlığına, yorğunluğa, aclıq və susuzluq hissinə, qarın bölgəsində yağlanmaya və təzyiqin yüksəlməsinə səbəb olur.
İsmayıl
Milli.Az


