İnsult riskini artıra bilən məşhur qida
Icma.az, Baku.ws portalına istinadən məlumat yayır.
Kolorado Universitetinin alimləri eritritol adlı şəkər əvəzedicisi ilə bağlı sağlamlıq üçün ciddi təhlükə barədə xəbərdarlıq ediblər.
BAKU.WS xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri nüfuzlu "Journal of Applied Physiology" (JAP) jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatlarda qeyd edilir ki, bu maddə hazırda bir çox "sağlam alternativ" kimi təqdim olunan məhsullarda istifadə olunur.
Eritritol nədir və nə üçün təhlükəlidir?
Laboratoriya testləri göstərib ki, eritritol:
Beyin damarlarının fəaliyyətini poza,
Təhlükəli qan laxtalarının (trombların) yaranma ehtimalını artıra bilər.
Bir şirinləşdirilmiş içkiyə bərabər dozada eritritol hüceyrələrə tətbiq edilərkən:
Oksidləşdirici stress 75% artıb,
Damarları genişləndirmək üçün lazım olan azot oksidinin istehsalı 20% azalıb,
Damarların daralmasına səbəb olan maddələrin səviyyəsi isə 30% yüksəlib.
Həmçinin, orqanizmin təbii tromb həll etmə mexanizmi pozulub.
Tədqiqatı aparan alimlərdən Obern Berri bildirir:
"Bu dəyişikliklərin cəmi, insultun yaranması üçün ideal şərait yaradır."
Eritritol harada istifadə olunur?
Eritritol:
Diabet xəstələri üçün nəzərdə tutulan məhsullarda,
Keto pəhrizi tərəfdarları üçün hazırlanmış içki və şirniyyatlarda,
Saqqız, "şəkərsiz" desert və qazlı içkilərdə geniş istifadə olunur.
Vacib qeyd:
Bu tədqiqat yalnız hüceyrə səviyyəsində aparılıb – canlı orqanizmlərdə deyil. Bu səbəbdən:
Eritritolun real təsirlərini tam başa düşmək üçün əlavə tədqiqatlara ehtiyac var.
Müxtəlif dozalarda uzunmüddətli istifadə, fərqli yaş qruplarına və sağlamlıq vəziyyətlərinə təsiri hələ də araşdırılmalıdır.
Qeyd edək ki, eritritol tamamilə zərərli sayılmasa da, onun müntəzəm və yüksək miqdarda istifadəsi ehtiyatla yanaşılmalı bir məsələdir. Şəkər əvəzedicilərinə keçməzdən əvvəl həkimlə məsləhətləşmək tövsiyə olunur.


