Kərə yağının faydası
Icma.az, Bakivaxti portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Gündə beş qram kərə yağı yemək ürək-damar xəstəliklərinin əsas səbəbi olan 2-ci tip diabetin inkişaf riskini azaldır.
Bakıvaxtı.az xəbər verir ki, bunu Boston Universitetinin alimləri müəyyən ediblər.
Belə ki, mütəxəssislər bir neçə onilliklər ərzində 30 yaşdan yuxarı təxminən 2500 kişi və qadının pəhrizini təhlil ediblər.
Təhlil göstərib ki, gündə ən azı beş qram kərə yağı yeyənlərin şəkər xəstəliyinə tutulma riski bu məhsuldan qaçanlarla müqayisədə 31% azdır.
Eyni zamanda araşdırmada müəyyən edilib ki, müntəzəm marqarin istehlakı ürək xəstəliyi riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Tədqiqatçılar bunu 1970-ci illərdən etibarən bir çox marqarin növünün tərkibində trans yağların, ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərən maddələrin olması ilə izah edirlər. Müasir yayılmalarda artıq bu komponentlər olmasa da, keçmiş yemək vərdişlərinin təsiri qalmaqdadır.
Kərə yağı da daxil olmaqla, heyvan mənşəli yağların zərərli olması fikri ilk dəfə 1960-cı illərdə, Qərb ölkələrində ürək xəstəliklərinin sayının artdığı vaxtlarda geniş şəkildə qəbul edilib. Ancaq daha yeni tədqiqatlar bu nəzəriyyəyə şübhə ilə yanaşır.
Hazırkı sübutlar təbii kərə yağının sağlamlığa müsbət təsir göstərə biləcəyini göstərir: o, "yaxşı" xolesterinin (HDL) səviyyəsini artırmağa və damarların tıxanmasına kömək edən zərərli yağları azaltmağa kömək edir.
Mina Mikayılova


