Icma.az
close
up
RU
Lavaş yoxsa çörək? BİLİNMƏYƏNLƏR

Lavaş yoxsa çörək? BİLİNMƏYƏNLƏR

News24 saytına istinadən Icma.az xəbər verir.

Azərbaycanda yemək süfrəsinin ayrılmaz parçası olan çörək və lavaş, qida vərdişlərimizdə əsas yer tutur. 

News24.az Yenisabah.az -a istianadən  xəbər verir ki, hər iki məhsul un məmulatı olsa da, hazırlanma texnologiyası, tərkibi və həzm sisteminə təsiri baxımından fərqlənir. Bu yazıda lavaş və çörək arasında müqayisə aparacaq, lavaşın orqanizmə olan mümkün faydalarını araşdıracağıq.

Lavaş və çörək: Əsas fərqlər

Hazırlanma üsulu:

Lavaş ənənəvi olaraq su, un və duzdan ibarət sadə xəmirin sacda və ya tandırda bişirilməsi ilə hazırlanır. Tərkibində maya olmur.

Çörək isə adətən mayalı xəmir vasitəsilə sobada bişirilir. Sənaye üsulu ilə hazırlanmış çörəyin tərkibinə tez-tez əlavə qatqılar (stabilizatorlar, ağardıcılar, qoruyucu maddələr) da daxil edilir.

Mayalanma:

Lavaş mayasız olduğu üçün fermentasiya prosesi baş vermir, bu isə bəzi insanlar üçün daha asan həzm demək ola bilər.

Çörəyin mayalanması onu daha yumşaq etsə də, bəzi insanlarda qaz problemi, şişkinlik və həzm pozuntularına səbəb ola bilər.

Lavaşın orqanizmə faydaları

Sadə tərkib

Lavaş adətən yalnız 3 əsas komponentdən – su, un və duzdan ibarət olur. Bu isə onu sənaye üsullu çörəklərlə müqayisədə daha təbii və sağlam seçimə çevirir. Əlavə maddələrin olmaması həssas mədəsi olan insanlar üçün daha uyğun ola bilər.

Daha az kalorili

Lavaş nazik olduğuna görə çörəyə nisbətən daha az xəmirdən ibarət olur. Bu isə eyni miqdarda çörəklə müqayisədə lavaşın daha az kalori ehtiva etməsi deməkdir. Bu baxımdan lavaş arıqlamaq istəyənlər üçün də daha uyğun seçim ola bilər.

Qlutenə daha az təsir

Lavaş mayalanmadığı üçün qluten strukturu daha sadə olur. Bu, qlutenə qarşı həssaslığı olan, lakin tam qluten intoleranslı olmayan insanlar üçün daha uyğun ola bilər.

Daha tez həzm olunur

Mayasız xəmirin mədədə parçalanması çörəyə nisbətən daha asandır. Bu xüsusiyyət xüsusilə həzm problemi yaşayanlar üçün vacibdir.

Lavaşın potensial mənfi cəhətləri

Əlbəttə, lavaş tamamilə zərərsiz deyil. Onun da bəzi potensial mənfi cəhətləri var:

Ağ undan hazırlanması: Əgər lavaş ağ undan hazırlanırsa, bu zaman onun lif dəyəri aşağı olur və qanda şəkərin səviyyəsini sürətlə yüksəldə bilər.

Yaxşı saxlanmasa tez quruyur: Lavaş çörəyə nisbətən daha tez bərkidiyindən qısa müddət ərzində quruyub qidalılığını itirə bilər.

Bəzi növlər çox duzlu ola bilər: Xüsusilə ev şəraitində hazırlanan lavaşlarda duz miqdarı normadan artıq ola bilər, bu da yüksək təzyiqi olan insanlar üçün problem yarada bilər.

Lavaş yoxsa çörək?

Hansı daha yaxşıdır? Bu sualın cavabı konkret olaraq insandan-insana dəyişə bilər. Əgər siz təbii, az qatqılı, daha az kalorili, tez həzm olunan bir un məmulatı axtarırsınızsa, lavaş daha uyğun seçim ola bilər. Xüsusilə mədə problemləri, şişkinlik, ya da qida həssaslığı yaşayanlar üçün lavaş daha rahat həzm olunan alternativdir.

Digər tərəfdən, yaxşı keyfiyyətli, tam buğda unundan hazırlanmış, tərkibində qatqı olmayan çörək də orqanizm üçün faydalı ola bilər. Belə çörəklər yüksək lif tərkibli olub, bağırsaq fəaliyyətini dəstəkləyir. 

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:148
embedMənbə:https://news24.az
archiveBu xəbər 23 Aprel 2025 01:24 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

“Landmark” bu dəfə Sahil Bababyevin idarəçiliyinə keçdi

21 Oktyabr 2025 11:26see335

Yarım əsrimə qədəm qoydum

21 Oktyabr 2025 20:33see248

La Liqa ABŞ da keçiriləcək “Barselona” “Vilyarreal” matçının ləğv edildiyini açıqlayıb

22 Oktyabr 2025 00:15see237

AZAL da yarıtmaz idarəçilik, yoxsa... Təyyarələrdə yaranan problemlər nəylə bağlıdır? (VİDEO)

21 Oktyabr 2025 09:20see215

Türkiyədə FETÖ əməliyyatı : 286 nəfər saxlanıldı

22 Oktyabr 2025 06:53see195

Təl Əvivdən Bakıya reyslər bərpa edilir

21 Oktyabr 2025 19:39see190

“Azərkosmos” peyk istehsalına hazırlaşır kosmik sənayenin inkişafında yeni mərhələ

21 Oktyabr 2025 19:12see189

Toyuq əti və yumurta bahalaşacaq SƏBƏB BUDUR KONKRET

22 Oktyabr 2025 12:02see176

3 boksçumuz da qalib oldu

22 Oktyabr 2025 10:54see176

Dabaq xəstəliyi xaricdən gətirilən ət məhsullarına tələbatı artırdı (VİDEO)

21 Oktyabr 2025 23:40see167

Azərbaycan ötən ay genişzolaqlı internetin orta sürətinə görə Cənubi Qafqazda liderliyini saxlayıb

21 Oktyabr 2025 13:54see166

Bakı Tehran: yeni etimad mərhələsi

22 Oktyabr 2025 09:59see157

“Həyatın mənası yaşla necə dəyişir? Yeni tədqiqat

21 Oktyabr 2025 15:52see157

Atletiko ya can verməyən Qarabağ Atletik in də öhdəsindən gələ bilər

21 Oktyabr 2025 17:36see136

Suriya universitetlərində Türk dili və Ədəbiyyatı bölümü YARADILIB

22 Oktyabr 2025 16:35see133

Ruslar Çin avtomobillərindən narazılıq edirlər...

21 Oktyabr 2025 23:06see132

Daha 8 məsələ parlamentin plenar iclasına tövsiyə edilib

21 Oktyabr 2025 17:38see130

Türkiyə XİN: Knessetin İordan çayının Qərb sahili ilə bağlı qərarı beynəlxalq hüquqa ziddir

22 Oktyabr 2025 23:42see130

Özünü maşın vurub öldürdü, xəbəri alan atasının da ürəyi dayandı Foto

22 Oktyabr 2025 07:17see127

VK sədri Dünya Məktəbinin şagirdləri ilə görüşüb FOTOLAR

22 Oktyabr 2025 10:52see127
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri