Icma.az
close
up
RU
Menu

Görüntüsü yayılan vəzifəli şəxs işdən çıxarıldı FOTO

Trampın Rusiya siyasəti: ABŞ lideri göyərçindən şahinə çevriləcəkmi? KİV

Onlar jurnalistikaya aid olmayan tapşırıqları yerinə yetirirmişlər Mətbuat Şurası bəyanat yaydı

Kitabxananın oxucu və fəalları möhtəşəm konserti izlədilər

Politoloq: Zəngəzur dəhlizi açılarsa, bu, kənar güclərin bütün Trans Xəzər regionunda ekspansiya planlarını pozacaq

Sosial yardım məbləğində artımlar olacaq? Deputatdan AÇIQLAMA

Rusiya Fransa üçün əsas təhdiddir

Adam söyüş söyür... Elmar Məmmədyarovun bu sözünə sabiq nazir cavab verdi: Yadıma düşmür ki, nə vaxtsa mən onu söyüm, ya da...

KİV: Netanyahu hakimiyyəti saxlamaq üçün Qəzzada müharibəni qəsdən uzadıb

“Dinamo” Bəxtiyora görə 2 milyon verdi

Dağıstanla sərhəddə sudan KÜTLƏVİ ZƏHƏRLƏNMƏ Azərbaycan üçün də təhlükə

Kəpəz yenə sponsorsuz qaldı Namiq Qədirov klubu tərk etdi, maliyyə problemi yarandı

Bu universitetin prorektoru vəzifəsindən azad olunub

Keçmiş sevgilisini unutmaq üçün dağlara çıxan çinli...

XİN: BMMT nin Baş katibi seçilən Ərgüc Kələntərli əksəriyyətin dəstəyini qazanıb

“Eşref” və “Demir” eyni layihədə

Milli Çinə rəqib oldu

ADAU da Heydər Əliyev Fondunun qurduğu suvarma sistemini kim, hara , necə YOX edib?

Əbu Dabi görüşündən sonra Moskva hansı planları qurur? “Hətta bu prosesə start verilib...”

Daha bir ölkədə azərbaycanlılara basqın: Kimi axtarırlar?

Marketlərdən alınan qidalardan zəhərlənənlərin sayı niyə artıb? EKSPERT SƏBƏBLƏRİ AÇIQLADI FOTO

Marketlərdən alınan qidalardan zəhərlənənlərin sayı niyə artıb? EKSPERT SƏBƏBLƏRİ AÇIQLADI FOTO

Icma.az, Avtosfer saytına istinadən bildirir.

Yay aylarında havaların temperaturu yüksəldikcə bir çox qida məhsulları daha tez xarab olmağa başlayır. Xüsusilə heyvan mənşəli məhsullar, süd və süd məhsulları, ət və balıq kimi zülal tərkibli qidalar isti şəraitdə bakteriyaların sürətlə çoxalması üçün əlverişli mühit yaradır. Soyuq zəncirin qırılması, düzgün saxlanılmayan və ya gigiyena qaydalarına əməl olunmadan hazırlanan məhsullar zəhərlənmə riskini artırır.

Bəs yayda qida zəhərlənmələrinin artmasının əsas səbəbi nədir?

Mövzu ilə bağlı Qida Təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma mütəxəssis Məhsəti Hüseynova Avtosfer.az-a açıqlmasında bildirib ki, yüksək risk qrupuna aid olan qidalar var ki, bu qidalar xüsusilə temperatur rejimi yuxarı olan zamanlarda daha tez xarab olmağa meyillidir və onların tərkibində mikroorqanizmlər, xüsusilə bakteriya, virus kimi asanlıqla çoxala bildiyi üçün zəhərlənmə riski yaradır:

“Ona görə bir çox qidalar var ki, bu qidaları istər çiy şəkildə, istər bişirilmiş şəkildə saxlayarkən mütləq şəkildə soyuq zəncirə diqqət etmək lazımdır.
Xüsusilə heyvan mənşəli qidalar daha çox zülal tərkibli olduğuna görə onlar daha tez xarab olmağa meyillidir. Birinci yerdə hər zaman ət və ət məhsulları gəlir. Burada artıq istər çiy ət məhsulu, istər bişmiş ət, bu məhsullar hər zaman tez xarab olmağa meyillidir. Ona görə yaxşı olar ki, bu məhsulların düzgün şəkildə mühafizə olunması təmin olunsun. Bişirərkən də istehlak olunacaq qədər bişirilməlidir.

Hazırlayarkən çiy məhsulla təmasda olan doğrama lövhələri, eləcə də bıçaqlar təmiz olmalıdır və bişirmədən sonra da sanitar və gigiyena qaydalarına əməl olunmalıdır.
Digər məhsul süd və süd məhsullarıdır ki, bunlar da daha tez xarab olmağa meyilli olduğuna görə yaxşı olar ki, mənşəyi bəlli olan yerdən alınsın. Əgər keyfiyyətli, təbii məhsuldursa və konservantsızdırsa, bu zaman daha tez xarab olmaması üçün təzə, yeni olanı istehlak etmək və soyuducuda saxlanılmasına diqqət etmək lazımdır.
Balıq və dəniz məhsulları da hər zaman risk qrupundadır. Bunları da mütləq şəkildə qəbul edərkən, alarkən diqqətli olmaq lazımdır”.

Mütəxəssis əlavə olaraq qeyd edib ki, yumurta, həmçinin bişmiş yumurta və yumurtalı souslar, mayonezlər, bəzən də ev şəraitində hazırlanan şirniyyatlardakı kremlər və ya hər hansı bir çiy qida kimi istifadə olunan mallarda da məhsulun təzə olmasına, soyuq temperaturda saxlanmasına diqqət yetirilməlidir. Çünki bu məhsullar da tez xarab olmağa meyillidir:


“Mövsümünə uyğun olmayan meyvə-tərəvəzləri alarkən, saxlayarkən diqqət etmək lazımdır. Çünki mövsümündə yetişmədiyinə görə onların yetişməsində istifadə olunan istilik, kimyəvi maddələr, gübrələr, hormonlar var ki, bunlar bir çox insanlarda – xüsusilə azyaşlılarda, yaşlılarda, xroniki xəstəliyi olan insanlarda, hamilə qadınlarda, immun sistemi zəif olan şəxslərdə riskli qidalar sırasındadır. Bu səbəbdən həmin insanlara bu məhsulları istifadə etmək tövsiyə olunmur.

Çox hallarda da yerli və mövsümi meyvə-tərəvəzlər yuyulmadan qəbul olunur və yuyulmamış halda bəzən kəsilir. Tutaq ki, qabığı yeyilməyən məhsuldursa, qabığından içərisinə nüfuz edən mikroorqanizmlər belə, bəzi meyvələrdə, salatlarda, sonda izgilərdə (əlavə) istifadə olunduqda daha tez zəhərlənməyə səbəb ola bilər.
Mütləq şəkildə hər bir məhsulu alarkən mənşəyi bəlli olan yerdən almaq lazımdır. Heç də hər zaman keyfiyyətsiz məhsul zəhərlənməyə səbəb olmur. Keyfiyyətli məhsul da düzgün şəkildə saxlanmadıqda asanlıqla bakteriyaların yığılmasına səbəb ola bilir”.

Məhsəti Hüseynova sonda qeyd edib ki, yaxşı olar ki, qış mövsümündə hər hansı bir yeməyi otaq temperaturunda 2 saata qədər saxlamaq mümkün idisə, yayda isə bu müddət yarım saata qədər azalır:


“Hətta mümkünsə, daha da az vaxtda artıq soyuducuda saxlanılması təmin olunmalıdır. Məhsulları yığdığımız qablar da onun tərkibinin dəyişməsinə səbəb ola bilər. Məhsulları saxlamaq üçün emal olunmuş, əsasən də şüşə qablardan istifadə olunması daha tövsiyə olunandır”.

Eltac Zülfüqaroğlu

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:101
embedMənbə:https://avtosfer.az
archiveBu xəbər 09 İyul 2025 12:31 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Görüntüsü yayılan vəzifəli şəxs işdən çıxarıldı FOTO

12 İyul 2025 00:04see203

Trampın Rusiya siyasəti: ABŞ lideri göyərçindən şahinə çevriləcəkmi? KİV

11 İyul 2025 16:15see168

Onlar jurnalistikaya aid olmayan tapşırıqları yerinə yetirirmişlər Mətbuat Şurası bəyanat yaydı

12 İyul 2025 13:18see168

Kitabxananın oxucu və fəalları möhtəşəm konserti izlədilər

11 İyul 2025 21:36see141

Politoloq: Zəngəzur dəhlizi açılarsa, bu, kənar güclərin bütün Trans Xəzər regionunda ekspansiya planlarını pozacaq

12 İyul 2025 00:41see134

Sosial yardım məbləğində artımlar olacaq? Deputatdan AÇIQLAMA

11 İyul 2025 13:44see130

Rusiya Fransa üçün əsas təhdiddir

11 İyul 2025 16:49see129

Adam söyüş söyür... Elmar Məmmədyarovun bu sözünə sabiq nazir cavab verdi: Yadıma düşmür ki, nə vaxtsa mən onu söyüm, ya da...

11 İyul 2025 16:13see128

KİV: Netanyahu hakimiyyəti saxlamaq üçün Qəzzada müharibəni qəsdən uzadıb

12 İyul 2025 05:55see127

“Dinamo” Bəxtiyora görə 2 milyon verdi

12 İyul 2025 05:12see127

Dağıstanla sərhəddə sudan KÜTLƏVİ ZƏHƏRLƏNMƏ Azərbaycan üçün də təhlükə

11 İyul 2025 17:49see125

Kəpəz yenə sponsorsuz qaldı Namiq Qədirov klubu tərk etdi, maliyyə problemi yarandı

12 İyul 2025 16:20see122

Bu universitetin prorektoru vəzifəsindən azad olunub

11 İyul 2025 16:32see117

Keçmiş sevgilisini unutmaq üçün dağlara çıxan çinli...

12 İyul 2025 22:14see115

XİN: BMMT nin Baş katibi seçilən Ərgüc Kələntərli əksəriyyətin dəstəyini qazanıb

11 İyul 2025 16:33see114

“Eşref” və “Demir” eyni layihədə

12 İyul 2025 01:16see112

Milli Çinə rəqib oldu

13 İyul 2025 01:24see112

ADAU da Heydər Əliyev Fondunun qurduğu suvarma sistemini kim, hara , necə YOX edib?

11 İyul 2025 17:15see112

Əbu Dabi görüşündən sonra Moskva hansı planları qurur? “Hətta bu prosesə start verilib...”

11 İyul 2025 21:50see112

Daha bir ölkədə azərbaycanlılara basqın: Kimi axtarırlar?

13 İyul 2025 01:19see111
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri