Məclislərdə nə yeyək ki, zəhərlənməyək? Mütəxəssis DANIŞIR
Bakivaxti portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Xəbər verdiyimiz kimi, İmişli rayonunda toy mərasimində kütləvi zəhərlənmə hadisəsi baş verib.
Bakıvaxtı.az xatırladır ki, zəhərlənmə şübhəsi ilə 69 nəfər (32-si kişi, 37-si qadın olmaqla, ümumilikdə 12-si uşaq) İmişli Rayon Mərkəzi Xəstəxanasının Təcili Tibbi Yardım şöbəsinə hospitalizasiya edilib.
Təəssüf ki, belə hadisələr ilk dəfə baş vermir və sonuncu da olacağına təminat yoxdur. Bundan əvvəl də ölkənin müxtəlif bölgələrində kütləvi zəhərlənmə halları qeydə alınıb.
Bəs, insanlar bu cür halların qarşısını almaq üçün nəyə diqqət etməlidirlər?
Məsələ ilə bağlı Bakıvaxtı.az-a açıqlama verən Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun sektor müdiri Aynur Heydərova bildirib ki, qida zəhərlənmələri bakteriyalar, onların toksinləri, viruslar, parazitlər və kimyəvi maddələrlə çirklənmiş qida və suyun qəbulundan yaranan xəstəliklərdir.
Onun sözlərinə görə, qida zəhərlənmələri bütün fəsillərdə baş verə bilər, lakin xüsusilə isti aylarda bu hallara daha tez-tez rast gəlinir. Müsahibimiz izah edib ki, +5°C ilə +68°C temperatur aralığında bakteriyalar qida məhsullarında sürətlə çoxalır və yayılır. Bu səbəbdən həmin interval təhlükəli zona adlandırılır və məhz bu amil yay aylarında qida zəhərlənmələrinin artmasına səbəb olur:
“Ona görə bəzi qida məhsullarına daha diqqətlə yanaşılmalı və qidalar xüsusiyyətlərindən asılı olaraq düzgün rejimdə saxlanılmalıdır”.
Qida mənşəli xəstəliklərə hər kəsin yoluxa biləcəyini deyən A.Heydərova əlavə edib ki, uşaqlar, hamilələr, yaşlılar və imun sistemi zəif olanlar bu xəstəliklərə daha həssasdır.

Aynur Heydərova: Qidalar xüsusiyyətlərindən asılı olaraq düzgün rejimdə saxlanılmalıdır
AQTİ rəsmisi nəzərə çatdırıb ki, qida vasitəsilə yayılan xəstəliklərin insana keçməsinin qarşısını almaq üçün bəzi tövsiyələrə əməl etmək lazımdır.
“Son istifadə müddəti keçən, qoxusu, rəngi dəyişən, kiflənən, eyni zamanda aşkar dağılma, çürümə əlamətləri olan qida məhsullarının qəbul etməmək tövsiyə olunur. Qaynadılmamış süd və süd məhsullarından istifadə etmək tövsiyə olunmur. Qutusu zərər görən və ya qapağı boşalan, qabı şişən konserva məhsullarını istifadə etmək məsləhət deyil. Meyvə və tərəvəzləri axar su altında yaxşı yuduqdan sonra istifadə etmək lazımdır. Ət, toyuq, balıq, süd məhsuları kimi tez xarab olan qidaları uyğun müddətdə və temperaturda bişirmək tövsiyə olunur”.
A.Heydərova onu da vurğulayıb ki, ümumiyyətlə yeməkləri günlük olaraq hazırlamaq lazımdır:
“Yəni artıq qalmış yeməkləri bir dəfədən artıq isitməmək şərtiylə istehlak etmək məsləhətdir. Yeməkləri hazırlıyarkən, bişirərkən və süfrəyə təqdim edərkən şəxsi gigiyena qaydalarına riayət etmək və əlləri yaxşıca yumaq əsas məsələlərdən biridir”.
Mina Mikayılova


