Mədə və bağırsaq üçün faydalı və zərərli qidalar Ekspert açıqladı
Olke.az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
“Yağlı və qızardılmış yeməklər mədə və bağırsaq üçün ən zərərli qidalar hesab olunur. Bundan əlavə, qazlı içkilər, kolbasalar və tünd çay da zərərlidir”.
Ölkə.az “İzvestiya”ya istinadla xəbər verir ki, bu sözləri rusiyalı həkim İrina Lyalina deyib.
Onun sözlərinə görə, faydalı məhsullar arasında isə sıyıq, bəzi meyvələr və kisel var:
“Yağlı, qızardılmış yeməklər ağır həzm olunduğuna görə, ürəkbulanma, köp, qastrit və hətta mədə xorası yarada bilər. Eyni zamanda, acı ədviyyatlar və istiotlar da mədənin selikli qişasını qıcıqlandıraraq qastrit və xoraları daha da ağırlaşdıra bilər”.
Həkim bildirib ki, fastfood kimi qidalar da zərərlidir:
“Çünki bu yeməklər doymuş yağlar, duz və konservantlarla zəngindir, bu da həzm sistemini yükləyir, mikrofloranı pozur və asılılıq yaradır. Qazlı içkilər də zərərlidir. Bunlar qarında köp yaradır, mədənin selikli qişasını qıcıqlandırır və reflüks-ezofagit xəstəliyinin inkişafına səbəb ola bilər. Bundan başqa, kolbasa və hisə verilmiş məhsulların tərkibində çoxlu duz, yağ və süni qatqılar var ki, bu da bağırsağın fəaliyyətini poza bilər.
Kofe və tünd çaylar da xüsusilə acqarına içildikdə zərərlidir, çünki mədənin turşuluğunu artırır və selikli qişanı qıcıqlandırır. Alkoqol isə birbaşa mədənin selikli qişasını zədələyir, bağırsağın hərəkət funksiyasını (motorikasını) pozur və mikrofloranın balansını dəyişir. Buna görə də, o da zərərli məhsullar siyahısına daxildir”.
Ən faydalı məhsullar sırasında mütəxəssis yağsız ətlərə üstünlük verib:
“Məsələn, toyuq, hinduşka. Bu ətlər asan həzm olunur və mədəni qıcıqlandırmır. Tərəvəzlər, xüsusilə bişirilmiş halda olanlar məsələn, yerkökü, balqabaq, kabaçki liflə zəngindir. Bunlar bağırsaq hərəkətini yaxşılaşdırır və iltihabları azaldır”.
Kəsmik, kefir, yoqurt və ryajenkanın da mədə üçün faydalı olduğunu bildirən ekspert qeyd edir ki, bu məhsullar bağırsaq mikroflorasını yaxşılaşdırır və həzmi stimullaşdırır.
“Tam taxıllı çörək, qarabaşaq yarması və düyü – bunlar liflə zəngindir, bağırsaqdakı faydalı bakteriyalar üçün qida rolunu oynayır. Eləcə də yulaf sıyığı selikli qişanı örtür, bağırsaq hərəkətini yaxşılaşdırır, bağırsağı yumşaq şəkildə təmizləyir,” – deyə ekspert əlavə edib.
Meyvələrə gəldikdə isə, həkimin sözlərinə görə, bəziləri mədə turşuluğunu artıra və ya yüksək qlikemik indeksə malik ola bilər. Amma banan və bişmiş alma həm lif, həm də pektinlərlə zəngindir və selikli qişanın sağalmasına kömək edir.
“Quru meyvələrdən hazırlanan kisel və kompotlar çox faydalıdır, onlar selikli qişanı örtür və həzmi yaxşılaşdırır”, - deyə mütəxəssis əlavə edib.
Həmidə İbrahimova


