Məşhur həkimdən açıqlama: 2 xroniki xəstəliyin qarşısını alan qidalar
Icma.az, Tribuna portalına istinadən məlumat yayır.
Meyvə, tərəvəz, qoz-fındıq və tam taxılların müntəzəm istehlakı ürək xəstəliyi və tip 2 diabet, xroniki xəstəlik riskini azalda bilən yeni bir araşdırma tapılıb.
Tribunainfo.az xəbər verir ki, Amerika alimlərinin 36 illik genişmiqyaslı araşdırması göstərib ki, fitosterollarla zəngin bitki qidaları maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır və iltihabı azaldır.
Fitosterollar təbii olaraq qoz-fındıq, toxum, taxıl və bitki yağlarında olan xolesterol kimi birləşmələrdir, qanda pis xolesterinin (LDL) səviyyəsini aşağı salmağa və ürəyin sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Tədqiqat, tövsiyə olunan miqdarda tərəvəz, meyvə, tam taxıl və qoz-fındıq istehlak edən şəxslərin ürək xəstəliyi və 2-ci tip diabetə tutulma riskinin 10 faiz azaldığını göstərib. Bununla belə, araşdırmada amerikalıların 90 faizinin bu meyarlara cavab vermədiyi də qeyd olunub.
Tədqiqatçılar həmçinin 40.000 insanın qan nümunələrini təhlil edərək, fitosterol qəbul edən şəxslərin metabolik sağlamlıq göstəricilərinin daha yaxşı olduğunu müəyyən ediblər. Bu tapıntılar fitosterolların insulin müqavimətini azaltmaqla tip 2 diabet riskini azaltdığını və ürək ətrafındakı iltihabı idarə etməyə kömək etdiyini ortaya qoyub.
Fitosterollar ən yüksək səviyyədə təmizlənməmiş bitki yağlarında, qoz-fındıq və toxumlarda olur. Badam, fıstıq və anakardiya kimi qoz-fındıq; yulaf və arpa kimi bütün taxıllar; noxud, mərcimək və soya kimi paxlalılar bu birləşmənin əhəmiyyətli mənbələri arasındadır. Fitosterollar həmçinin brokoli, gül kələm, artişok, çiyələk və banan kimi meyvələrdə olur.
Dəniz Pənahova


