Mətbəxdə ağlınıza gəlməyən ən çirkli 10 yer…
Pravda.az saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Bir çox insan evin ən kirli hissəsi olaraq hamamı düşünə bilər. Ancaq tədqiqatlar göstərir ki, evin ən kirli yeri mətbəxdir. Mətbəxdəki zərərli bakteriyalar sizə və ailənizə xəstəliklər yayma potensialına malikdir. Mətbəxinizin təmiz və sağlam olması üçün bu kirli nöqtələri bilmək çox önəmlidir.
Pravda.az mətbəxinizdəki ən kirli 10 yeri diqqətə çatdırır:
Mətbəx dəzgahı – Mətbəx dəzgahları təmiz görünsə də, onların 32 faizi xəstəliklərə səbəb olan bakteriyalarla doludur. Bakteriyalardan xilas olmaq üçün tək istifadəlik təmizləyici bezlərdən istifadə etməyiniz tövsiyə olunur. Beləliklə, mikrobla dolu bezlər və süngərlərdən uzaq durmuş olarsınız.
Mətbəx çanağı – Çox vaxt suyun hər şeyi təmizlədiyini düşünürük, amma mətbəx çanağının 45 faizi bakteriyaların yuvasıdır. Mətbəx təmizləmə məhsulları ilə müntəzəm olaraq yuyun və çanağın içində qalan hər hansı bir şeyə diqqət yetirin.
Qab yumaq üçün süngər – Qab yumaq üçün istifadə olunan süngərlərin 75 faizində sağlamlığa zərərli salmonella bakteriyası tapılıb. Bakteriyalardan qurtulmaq üçün süngəri mikrodalğalı sobada 30 saniyə isidə bilərsiniz.
Mətbəx kəsmə taxtası – Mətbəxdəki bu əşyanın 18 faizində coli bakteriyası mövcuddur. Şüşə kəsmə taxtası seçərək bu problemi asanlıqla aradan qaldıra bilərsiniz.
Soyuducuda tərəvəzlərin yerləşdirildiyi hissə – Burada salmonella və listeria kimi bakteriyalar çox yayılır. Təsadüfi bakteriyalardan qaçmaq üçün tərəvəzlərinizi fərqli torbalarda saxlayın və oranı tez-tez təmizləyin.
Soyuducunun dondurucusu – Ət sularının bir-birinə qarışdığı hissələrdə bakteriya yığılır. Ayda bir dəfə bu bölməni təmizləmək çox önəmlidir.
Konserva açan – Həmişə istifadə etmədiyimiz konserva açanlar da bakteriyaların yeri ola bilər. Metal tərkibli konserva açanları qabyuyan maşında yuyun. Əgər əl ilə təmizləyirsinizsə, kəsici hissələrin təmizlənməsinə diqqət edin.
Blendr – Blenderin ən çox bakteriya toplayan yeri qabın və cihazın birləşdiyi sahə və qabın içindəki sızdırmazlıq hissəsidir. Bu hissələri müntəzəm olaraq təmizləyin.
Silikon qaşıq – Silikon qaşıqların quruluşu bakteriyaların yığılmasına səbəb olur. Bu mətbəx əşyalarının hissələrini təmizləyərkən çıxarılıb-taxıla biləcək nöqtələrinin tamamilə təmizlənməsinə diqqət edin.
Saxlama qabları – Şüşə saxlama qabının plastik və ya silikon qapaqları bakteriyaların inkişaf etməsinə şərait yaradır. Saxlama qablarını qabyuyan maşında yumaq məsləhətdir, amma əl ilə yuyarkən mütləq isti su və qabyuma vasitəsindən istifadə edin.
Qeyd: Bunları nəzərə alaraq mətbəxinizin təmizliyinə diqqət edərək sağlam mühitə sahib ola bilərsiniz. Təmizliyə diqqət yetirməklə, evinizin sağlamlığını qoruyun.
Əminə Bayramova
