Nanə çayı, meyvə, tərəvəz... İsti yay aylarında fiziki sağlamlığı qorumaq üçün necə qidalanmaq olar?
Bizimyol portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Qara çay və qəhvə istehlakını məhdudlaşdırın. Şirin şirələr və qazlı içkilər susuzluğu yaxşı yatırmadığı üçün mineral suya, yaşıl çaya üstünlük verin.
Nanə çayı əla susuzluğu yatırır və vitamin mənbəyidir. İstidə qarnitürünüzü nanə ilə dadmaq olar. Nanə ilə dəmlənmiş zəncəfil çayı isti havalarda bədəni təravətləndirir.
Ən yaxşısı səhərlər meyvə yeməkdir. Yeməkdən sonra və ya gecə yeyilən meyvələr mədədə fermentasiya proseslərini təhrik edir, bu, tamamilə arzuolunmazdır. Portağal, üzüm, gavalı, ərik, armud, şaftalı, qovun və orqanizmimiz tərəfindən asanlıqla həzm olunan istənilən meyvələr yay süfrəsinin əla tərkib hissəsidir. Bu meyvələr orqanizmi zəruri vitaminlərlə zənginləşdirir. Xüsusilə turş giləmeyvə, məsələn qarağat çox faydalıdır.
İstənilən formada təzə tərəvəzlər, o cümlədən salatlar əvəzolunmazdır. Fermentasiya proseslərini demək olar ki, dəstəkləmirlər. Xiyar, balqabaq, turp meyvələrlə birlikdə istilik zamanı qidaya olan ehtiyacımızı demək olar ki, tam ödəyə bilir. Yaşıl salat, kərəviz, cəfəri və şüyüd nəinki yeməyi daha dadlı edəcək, həm də bədəndən tərlə xaric edilən mikroelementlərin və duzların mənbəyi kimi xidmət edəcək.
İsti havalarda ağır və yağlı qidalar arzuolunmazdır. Yağlı balıq və ya ət yağsız olanlarla əvəz edilməlidir.
Hər hansı bişmiş məhsulların və çörəyin, ət məhsullarının, paxlalıların istehlakını azaltmaq, sendviç və fast food məhsullarından imtina etmək lazımdır.
Süd məhsulları ilə diqqətli olmalısınız, yüksək temperatur mikroorqanizmlərin inkişafına səbəb olur. Bu zaman fermentləşdirilmiş süd məhsulları seçmək daha yaxşıdır. Məsələn; şəkərsiz kefir susuzluğunuzu yatıracaq, sizi doyuracaq və bir sıra mikroelementlərin çatışmazlığını kompensasiya edəcək.
Meyvə və tərəvəzlər menyunun kalorili məzmununu azaldır. Artan fiziki fəaliyyət bədənimizdə baş verən bütün metabolik prosesləri sürətləndirir.
Əldə olunan bilikləri ümumiləşdirmək üçün düzgün nəticələr çıxarmalıyıq:
İsti havalarda fast food hamburger, cips, xəmirdə kolbasa və s.Ağır qidalar kartof, lobya,ət, məsələn, mal və ya donuz əti və s.Həddindən artıq çox şirniyyat, xüsusilə dondurma, boyalarla dolu, dad artırıcılar və s.Duzlu və ədviyyatlı yeməklər, müxtəlif souslar və s. yemək olmaz.İradə Cəlil, Bizimyol.info


