Icma.az
close
up
RU
Menu

Azərbaycanın kosmik ailədə mövqeyi güclənir

Azərbaycan Respublikası Dövlət Təhlükəsizliyi Xidmətinin Mərkəzləşdirilmiş İnformasiya və Rəqəmsal Analitika Sisteminin yaradılması və bununla əlaqədar bir sıra məsələlərin tənzimlənməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı

Dərman əvəzinə ZƏHƏR: Öskürək siropundan onlarla uşaq həyatını itirdi

Zelenski ABŞ nin 28 bəndlik sülh planını ləyaqətsiz adlandırdı Xalqa çağırış

Hilton Baku Hotelində GLC FAIR 2025 Beynəlxalq Təhsil Sərgisi baş tutacaq FOTO

Keçmiş məcburi köçkünlər növbəti dəfə maarifləndirildi FOTOLAR

Qarabağ Kadini ÇL in iştirak ərizəsindən çıxardı Dəyişiklik

İdeyalar müstəvisində strateji dərinlik

YAP 33 il Xalqın inam və etimad ünvanı

“Müəllimimizin oturmağa yeri belə yoxdur”

“Miss Universe 2025” qalmaqallarla yadda qaldı

Tramp: Ukrayna ABŞ ın sülh planını noyabrın 27 nə qədər qəbul etməlidir

Ukraynalı deputat Trampın sülh planını açıqladı

Evində işlətdiyi şəhid xanımın adına texnika alıbmış SOCAR AQS İŞİNDƏ ADI KEÇƏN RAFİQ İSAYEV MƏSULİYYƏTDƏN NECƏ YAYINIB?

Forbes: Azərbaycan ABŞ ın strateji tərəfdaşına çevrilir

Ramiz Mehdiyevlə Rəqsanəni birləşdirən məqam Axtarılan cavab gəldi

“Bu gün məktəblərdə müəllimin oturmağa yeri yoxdur” VİDEO

Azərbaycan futbolunda kuryoz hadisə Futbolçu meydandan çıxmadı FOTO/VİDEO

Latviya Respublikasının elan olunmasının 107 ci ildönümü münasibətilə Bakıda rəsmi qəbul keçirilib

Sığınacaqda dünyasını dəyişən uşaq: Məsuliyyəti kim daşıyır? Hüquqi MÜZAKİRƏ

Niyə şokolad ağarır, onu yemək olar?

Niyə şokolad ağarır, onu yemək olar?

Icma.az bildirir, Lent az portalına istinadən.

Bir çox insan şokoladın üzərində yaranan ağ və ya tozlu örtüyün onun xarab olduğuna işarə etdiyini düşünür. Lakin bu, həmişə belə deyil. Məşhur şokolad ustası Enn Volf bildirib ki, belə şokolad təhlükəli deyil və tamamilə istifadə üçün yararlıdır.

Lent.az xəbər verir ki, Volfun sözlərinə görə, şokoladın “kiflənmiş” görünməsi onun sadəcə temperaturunu itirməsi deməkdir.

“Bu, şokoladın xarab olması deyil. O yalnız temperlənmiş vəziyyətdən çıxıb. Bu, ən peşəkar şokoladlarda belə baş verə bilər”.

Temperlənmiş şokolad nədir?

Şokolad yeyilməzdən və ya bişirmədə istifadə olunmazdan əvvəl xüsusi temperləmə prosesindən keçir. Bu, kakao yağı kristallarının düzgün şəkildə formalaşması üçün şokoladın müəyyən temperaturda qızdırılıb-soyudulması deməkdir.

Düzgün temperlənmiş şokolad parlaq səthə malik olur, qırıldıqda xırçıldayan səs çıxarır, otaq temperaturunda möhkəm və hamar qalır.

Kakao yağı altı müxtəlif kristal formada bərkiyə bilər. Onlardan yalnız biri beta-kristal şokolada hamar, parlaq və sabit quruluş verir.

Şokolad niyə ağarır?

Mütəxəssisin izahına görə, ağarmanın iki əsas səbəbi var:

Yağ bloom-u – temperatur dəyişdikdə kakao yağı səthə çıxır və ağ, zolaqlı və ya yağlı görünüş yaradır.

Şəkər bloom-u – rütubət səbəbindən şəkər səthə miqrasiya edir və tozlu, çökəklikli, təbaşirə bənzər görüntü yaradır.

Bu proseslər adətən uzun müddət yükdaşıma zamanı temperatur dəyişdikdə, anbar və ya ev şəraiti rütubətli olduqda, şokolad avtomobil kimi isti mühitdə saxlanıldıqda baş verir.

Belə şokoladı yemək təhlükəsizdirmi?

Enn Volf bildirir ki, ağarmış şokolad tamamilə təhlükəsizdir: “Ağ örtük nə dadı, nə də təhlükəsizliyi pozur. Yalnız tekstura dəyişir, şokolad daha kövrək və ya bir qədər dənəli hiss oluna bilər”.

O əlavə edir ki, şokoladı yenidən əridib düzgün soyutmaqla bu problem tam geri çevrilə bilər və məhsul əvvəlki dadına qayıdar.

Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
seeBaxış sayı:90
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 22 Noyabr 2025 17:55 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Azərbaycanın kosmik ailədə mövqeyi güclənir

21 Noyabr 2025 00:48see235

Azərbaycan Respublikası Dövlət Təhlükəsizliyi Xidmətinin Mərkəzləşdirilmiş İnformasiya və Rəqəmsal Analitika Sisteminin yaradılması və bununla əlaqədar bir sıra məsələlərin tənzimlənməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı

21 Noyabr 2025 16:22see224

Dərman əvəzinə ZƏHƏR: Öskürək siropundan onlarla uşaq həyatını itirdi

21 Noyabr 2025 15:01see218

Zelenski ABŞ nin 28 bəndlik sülh planını ləyaqətsiz adlandırdı Xalqa çağırış

22 Noyabr 2025 00:03see198

Hilton Baku Hotelində GLC FAIR 2025 Beynəlxalq Təhsil Sərgisi baş tutacaq FOTO

21 Noyabr 2025 13:38see188

Keçmiş məcburi köçkünlər növbəti dəfə maarifləndirildi FOTOLAR

21 Noyabr 2025 09:52see170

Qarabağ Kadini ÇL in iştirak ərizəsindən çıxardı Dəyişiklik

21 Noyabr 2025 11:00see149

İdeyalar müstəvisində strateji dərinlik

21 Noyabr 2025 00:20see140

YAP 33 il Xalqın inam və etimad ünvanı

20 Noyabr 2025 21:04see131

“Müəllimimizin oturmağa yeri belə yoxdur”

21 Noyabr 2025 03:12see130

“Miss Universe 2025” qalmaqallarla yadda qaldı

21 Noyabr 2025 13:15see128

Tramp: Ukrayna ABŞ ın sülh planını noyabrın 27 nə qədər qəbul etməlidir

21 Noyabr 2025 20:29see128

Ukraynalı deputat Trampın sülh planını açıqladı

21 Noyabr 2025 01:17see127

Evində işlətdiyi şəhid xanımın adına texnika alıbmış SOCAR AQS İŞİNDƏ ADI KEÇƏN RAFİQ İSAYEV MƏSULİYYƏTDƏN NECƏ YAYINIB?

21 Noyabr 2025 15:07see127

Forbes: Azərbaycan ABŞ ın strateji tərəfdaşına çevrilir

20 Noyabr 2025 21:34see126

Ramiz Mehdiyevlə Rəqsanəni birləşdirən məqam Axtarılan cavab gəldi

21 Noyabr 2025 16:16see126

“Bu gün məktəblərdə müəllimin oturmağa yeri yoxdur” VİDEO

21 Noyabr 2025 00:55see125

Azərbaycan futbolunda kuryoz hadisə Futbolçu meydandan çıxmadı FOTO/VİDEO

21 Noyabr 2025 15:13see125

Latviya Respublikasının elan olunmasının 107 ci ildönümü münasibətilə Bakıda rəsmi qəbul keçirilib

20 Noyabr 2025 21:47see124

Sığınacaqda dünyasını dəyişən uşaq: Məsuliyyəti kim daşıyır? Hüquqi MÜZAKİRƏ

21 Noyabr 2025 23:40see123
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri