Orqanizmdə yağ yandıran 5 qida
News24 portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Tanınmış həkim və tədqiqatçı Dr. Uilliam Li inadkar yağlara qarşı 5 təbii qidanı açıqlayıb.
News24.az Dr. Linin yağ yandırmağa kömək edən “möcüzəvi” qidalar siyahısını təqdim edir:
1. Alma
Sadə bir meyvə kimi görünsə də, almanın qabığında olan ursol turşusu diqqətəlayiq xüsusiyyətlərə malikdir. Tədqiqatlara əsasən, bu komponent ağ piyləri azaldaraq qəhvəyi piy toxumasının aktivliyini artırır. Eyni zamanda, alma lif və pektinlə zəngin olduğundan həzmi dəstəkləyir. Dr. Li almaları – xüsusilə qabıqlı şəkildə – “təbii maddələr mübadiləsi dəstəkləyicisi” adlandırır.
2. Pomidor
Pomidor tərkibindəki likopen adlı güclü antioksidantla immun sistemini gücləndirməklə yanaşı, yağ metabolizmasını da dəstəkləyir. Doyurucu quruluşu və vitaminlərlə zəngin olması onu sağlam pəhrizin ayrılmaz hissəsinə çevirir.
3. Nar
Ürək dostu olan punicalagin və ellagik turşusu sayəsində nar həm iltihab əleyhinə təsir göstərir, həm də qəhvəyi yağ hüceyrələrinin enerji istehsal mərkəzləri olan mitoxondriləri gücləndirir. Dr. Li qeyd edir ki, narın müntəzəm istifadəsi maddələr mübadiləsini sürətləndirə və qarın nahiyəsindəki yağların azalmasına kömək edə bilər.
4. Kivi
Balaca, lakin faydalı meyvə olan kivi tərkibindəki C vitamini, lif və aktinidin fermenti ilə həm həzmi dəstəkləyir, həm də aclıq hissini azaldır. Dr. Li bildirir ki, kivi bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdıraraq yağların metabolizmasına müsbət təsir göstərir. Eyni zamanda, o, qəhvəyi piy toxumasının aktivləşməsini də dəstəkləyən təsirli pəhriz əlavəsidir.
5. Maça çayı
Klassik yaşıl çaydan fərqli olaraq, maça bütün yarpaq şəklində istehlak edildiyi üçün daha güclü katexin təsiri yaradır. Onun əsas aktiv komponenti olan EGCG (epigallokatexin qallat) qəhvəyi piylərin aktivləşməsinə və piylərin yandırılmasının sürətlənməsinə yardımçı olur. Tərkibindəki orta miqdarda kofein isə enerjini artırmağa kömək edir.
Günel Məlikzadə


