Qan üçün ən vacib vitamin. MƏNBƏLƏR
Icma.az, Saglamolun portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Fol turşusu (B9 vitamini) 1931-ci ildə aşkar olunub və 1945-ci ildə laboratoriya şəraitində sintez olunub. Vitamin ilk olaraq ispanaq və cəfəridə tapılıb.
Məhz bu səbəbdən ona fol turşusu ("folium" - yarpaq deməkdir) adı verilib.
Bu vitamin qan-damar sistemi üçün ən vacib vitamin sayılır. Fol turşusu qanyaratma proseslərdə iştirak edir, qaraciyər və bağırsaqalrın sağlamlığını qoruyur, qaraciyərdə piylənmənin inkişafının qarşısını alır, immun sisteminə müsbət təsir edir.
Fol turşusunun qəbulu hamiləlik zamanı uşaqda ağır sinir sistemi qüsurlarının inkişafının qarşısını alır. Həmçinin fol turşusu vaxtından əvvəl doğuşların da qarşısını alır. Bu səbəbdən fol turşusunu hələ hamiləliyin planlaşdırılması dövründə və sonra da bütün hamiləlik boyu qəbul etmək çox vacibdir.
Fol turşusu anemiyanın (qanazlığı) müalicəsində istifadə olunur. Bu zaman fol turşusu həblər şəklində təyin olunur.
Qanazlığının profilaktikası üçün qidalanmaya tez-tez bu vitaminlə zəngin olan qidaları daxil etmək lazımdır.
Fol turşusu ilə zəngin olan məhsullar bunlardır:
- cücərdilmiş buğda
- ispanaq
- kahı
- cəfəri
- kələm
- çərəzlər (qoz, fındıq, badam, keşyu və s.)
- göbələk
- çuğundur
- balqabaq
- xurma
- yumurtanın sarısı
- süd və süd məhsulları
- ət, qaraciyər.
Nəzərə almaq lazımdır ki, bişirilmə zamanı fol turşusu dağılır. Bu səbəbdən fol turşusu ilə zəngin olan tərəvəzləri və göyərtiləri mümkün qədər çiy şəkildə yemək lazımdır.
Saglamolun.Az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:116
Bu xəbər 17 Noyabr 2024 07:45 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















