Qarğıdalı çubuqları nədən hazırlanır?
Icma.az bildirir, Lent az portalına istinadən.
Bu məşhur qəlyanaltı qarğıdalı unundan hazırlanır. Onlar yüngül, xırtıldayan quruluşu və şirin dadı ilə ukraynalıların sevimlisinə çevrilib. Əsas inqrediyent – qarğıdalı unu və ya qarğıdalı nişastasıdır. Əvvəlcə yüksək keyfiyyətli qarğıdalılar seçilir, yaxşıca yuyulur və qurudulur. Daha sonra dənələr üyüdülərək un halına gətirilir və bir neçə əlavə komponentlə qarışdırılıb xəmir hazırlanır. Bu xəmir xüsusi formada bişirilərək tanınmış çubuqlara çevrilir.
Lent.az bununla bağlı məlumatları sizə təqdim edir:
Əlavə olaraq qarğıdalı çubuqları şəkər, duz, vanil və ya kakao ekstraktı, dadlandırıcılar, boyalar və konservantlar da ehtiva edə bilər. Bəzən çubuqlara sarımsaq, paprika kimi ədviyyatlar da əlavə olunur – bu isə onların dadına müxtəliflik qatır. Bəzi istehsalçılar məhsullarına süd (yumşaq və qaymaqlı dad üçün), yumurta tozu (zülalla zəngin və daha doyumlu olması üçün), vitaminlər və minerallar (faydalı maddələrlə zənginləşdirmək üçün) da əlavə edirlər.
Qarğıdalı çubuqları necə yaranıb?
Bu qəlyanaltı ilk dəfə 19-cu əsrin sonlarında ABŞ-da “Battle Creek” sanatoriyasında yaradılıb. Sanatoriyanın sahibləri və həkimlər olan Kellogg qardaşları qarğıdalı unundan yemək hazırlamağa çalışırdılar, lakin nəticədə xəmir çox duru alındı. Onlar qarğıdalı xəmirini bişirərək yüngül və yeyilə bilən lopalar əldə etdilər. Bu məhsul sanatoriya qonaqlarına təqdim olundu və bəyənildi. Daha sonra ABŞ-da ekstruziya texnologiyası inkişaf etdirildi – bu texnologiya qarışığın xüsusi qəliblərdən keçirilib forma verilməsini nəzərdə tutur. Bu proses çubuq formasındakı qəlyanaltıların istehsalına imkan yaratdı.
Qarğıdalı çubuqlarını uşaqlara vermək olarmı?
Qarğıdalı çubuqları çox vaxt təxminən 25% şəkər ehtiva edir. Bundan başqa, uşaq mədəsinin qarğıdalını həzm etməsi çətindir, baxmayaraq ki, bu texnologiya ilə hazırlananda nişasta bir qədər asan mənimsənilir. Bu məhsul karbohidratla zəngin olduğu üçün mədə-bağırsaq traktının pozulmasına səbəb ola bilər. Daimi istifadəsi uşaqlarda piylənməyə gətirib çıxara bilər. Tez-tez qarğıdalı çubuqları şəkər əvəzediciləri, konservantlar, dadlandırıcılar, emulqatorlar da ehtiva edir ki, bunlar allergik reaksiyaların artmasına, bəzən isə onkoloji risklərin yüksəlməsinə səbəb ola bilər.
Qarğıdalı çubuqları faydalıdırmı?
Onların əsas üstünlüklərindən biri yüksək enerji dəyəri və tez enerji verməsidir, çünki tərkibində bol miqdarda qlükoza var. Lakin diyetoloqlar bu məhsulun uşaqlar, hamilə və süd verən qadınlar, yaşlı insanlar, eləcə də diabet, bağırsaq disfunksiyası, piylənmə və allergiya kimi hallardan əziyyət çəkənlər üçün məsləhət olmadığını bildirirlər.

