Qastronomiya üzrə beşinci “Qızıl şah” Azərbaycan Milli Kulinariya Çempionatı başlayıb
Icma.az, Azertag portalına istinadən məlumat yayır.
Bakı, 14 may, AZƏRTAC
8-ci Azərbaycan Beynəlxalq Kənd Təsərrüfatı “Caspian Agro” və 30-cu Yubiley Azərbaycan Beynəlxalq Qida Sənayesi “InterFood Azerbaijan” sərgiləri çərçivəsində beşinci “Qızıl şah” Milli Kulinariya Çempionatı fəaliyyətə başlayıb.
Bu barədə AZƏRTAC-a Dövlət Turizm Agentliyindən (DTA) məlumat verilib.
Bildirilib ki, çempionat Dövlət Turizm Agentliyi və tabeliyindəki Azərbaycan Milli Kulinariya Mərkəzinin dəstəyi, Ümumdünya Aşpazlar Cəmiyyətləri Assosiasiyasının tərəfdaşlığı (“Wordlchefs”) ilə Azərbaycan Kulinariya Mütəxəssisləri Assosiasiyası (ACSA) tərəfindən təşkil olunur. Builki yarışlarda Azərbaycan, Türkiyə, Özbəkistan, Pakistan, Qazaxıstan, Qırğızıstan, Belarus, Xorvatiya, Serbiya və Şimali Kipr Türk Respublikasını təmsil edən ümumilikdə 10 beynəlxalq komanda iştirak edir. Bununla bərabər, 30-dan çox yerli komanda, 300-dən çox aşpaz fərdi iştirakçı kimi 10-dan artıq kateqoriya üzrə mübarizə aparır.
Beşinci “Qızıl şah” Milli Kulinariya Çempionatının münsiflər heyəti 16 ölkədən olan, “Worldchefs” tərəfindən lisenziyalaşdırılmış beynəlxalq hakim-aşpazlardan ibarətdir. Dörd gün davam edəcək çempionatın keçirilməsində əsas məqsəd ümumilikdə qastronomiyanın inkişafına töhfə verməklə, qastroturizm potensialının genişləndirilməsi, qaliblərin beynəlxalq yarışlarda iştirakını, kulinariya üzrə beynəlxalq aşpazların təcrübəsinin mənimsənilməsi ilə bacarıqlarının inkişafı etdirilməsidir. Həmçinin milli mətbəx nümunələrimizin hazırlanma metodologiyasının dünya aşpazları tərəfindən öyrənilməsini, bütövlükdə ölkəmizin qastroturizm destinasiyası kimi tanınmasını təmin etməkdir.
“Qızıl şah” Milli Kulinariya Çempionatı 2024-cü ildən etibarən, həmçinin “Wordlchefs”lə birgə təşkil edilən “Gold Shah” kontinental (qitə) aşpazlar çempionatına ev sahibliyi etmək hüququnu əldə edib. Ümumdünya Aşpazlar Cəmiyyətləri Assosiasiyası (“Wordlchefs”) tərəfindən rəsmi olaraq tanınan ilk yerli çempionat kimi “Qızıl şah” Milli Kulinariya Çempionatı digər ölkələrin də komandalarını qəbul etmək imkanı qazanıb.
Bundan əlavə, beynəlxalq tanınma nəticəsində müsabiqənin qaydaları təkmilləşdirilərək daha yüksək səviyyəli hakimlər münsiflər heyətinə cəlb edilib.


